| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: pestki z dyni

pi±tek, 08 lutego 2013

Kiedy powiedziałam, że muszę wymy¶lić jaki¶ przepis, w którym jednym ze składników będzie smakowy olej Kujawski, moja córka od razu rzuciła hasło "zrób pesto!". Stwierdziłam, że to całkiem dobry pomysł :) Wiedziałam, co chcę wrzucić do ¶rodka, nie byłam tylko pewna proporcji. Pomógł mi przepis podany przez Asię z Kwestii Smaku. Pesto wyszło bardzo dobre, i - o dziwo - smakowało wszystkim członkom rodziny (nawet niejadkowi ;) :)

To moja kolejna propozycja do zabawy Odkryj Kujawski ze smakiem, organizowanej przez Majankę, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem s± ZPT Kruszwica (producent linii Kujawski ze smakiem).

 

pesto z rukoli

 

Składniki :

  • 100 g rukoli
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • 2-3 z±bki czosnku
  • 125 ml oleju Kujawski z czosnkiem i bazyli±
  • pół szklanki drobno utartego sera Dľiugas [może być też parmezan lub inny twardy ser]
  • sól , czarny pieprz

 

+ ok.200-250 g makaronu wst±żki

 

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Rukolę opłukać i osuszyć. Czosnek obrać z łupinek.

Do pojemnika blendera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować je na jednolit± pastę. Doprawić do smaku sol± i pieprzem.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z 2 czubatymi łyżkami pesto. Podawać natychmiast.

 

pesto z rukoli