| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: m±ka graham

niedziela, 29 stycznia 2012

Od dawna chciałam upiec grahamki. Brakowało mi tylko (albo aż) m±ki. W końcu pojawiła się na pobliskim bazarku, więc nie zastanawiałam się długo, tylko od razu kupiłam cały kilogram. Do kompletu potrzebowałam dobrego przepisu - znalazłam go u Dorotki.

Bułeczki wyszły miękkie i puszyste. S± lekko słodkawe, więc bardziej będ± pasować do sera i dżemów niż do wędliny. Od siebie dodałam posypkę z ziarenek (na życzenie mojego dziecięcia).

S± pyszne - bardzo polecam !

 

grahamki

 

Składniki (na 8 bułek) :

  • 2,5 szklanki m±ki graham (typ 1850)
  • 1 szklanka m±ki pszennej chlebowej
  • pół szklanki letniego mleka
  • pół szklanki letniej wody (dodałam o 2-3 łyżki więcej, bo ciasto było do¶ć suche)
  • 1 łyżka melasy
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 ml oleju (2 łyżki)
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g ¶wieżych

dodatkowo :

  • do posmarowania : 1 jajko roztrzepane z 1 łyżk± mleka
  • ulubione ziarenka do posypania (u mnie siemię lniane, dynia, sezam i płatki owsiane)
  • do podsypywania ciasta : 2-3 łyżki m±ki pszennej chlebowej

 

Suche drożdże wymieszać z m±kami (jeżeli używamy ¶wieżych drożdży, należy zrobić wcze¶niej rozczyn).

Mleko i wodę wymieszać z melas±, miodem, sol± i olejem. Dodać do m±ki, wyrobić. Wyrabiać przez około 10 minut do dokładnego poł±czenia się składników (najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego), ciasto może pozostać klej±ce, ewentualnie można podsypać parę łyżek m±ki. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1,5 godziny (do podwojenia objęto¶ci).

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na ok. 90-gramowe porcje, następnie um±czonymi dłońmi formować podłużne bułeczki. Układać je na blasze wysmarowanej masłem i oprószonej semolin±. Przykryć ¶ciereczk± i postawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na ok. 30-40 minut.

Wyro¶nięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżk± mleka i posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.25 minut. Upieczone bułki wystudzić na kratce.

 

wersja dla maszynistów :

Wszystkie składniki umie¶cić w maszynie do pieczenia w podanej kolejno¶ci : płynne, sypkie, a na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (ok.1,5h). Po tym czasie ciasto wyj±ć, uformować bułeczki i dalej postępować wg powyższego przepisu.

 

grahamki

 

 

grahamki