| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: powidła

poniedziałek, 25 lutego 2019

Pleśniak czyli klasyka sprzed lat . Niedawno moja mama upiekła na swoje imieniny pleśniaka, którego sporą porcję dostaliśmy na wynos. Mojej córce tak zasmakował babciny wypiek, że domagała się powtórki - w trybie pilnym :) W weekend wyciągnęłam stary zeszyt (taki jeszcze z panieńskich czasów), odnalazłam przepis i wzięłam się za pieczenie ciasta. Wyszło prawie jak u mamy . I zniknęło równie szybko ;)

przepis ze starego zeszytu

 

pleśniak

 

szklanka = 250 ml

 

Składniki :

ciasto :

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo : 2 łyżki gorzkiego kakao

beza :

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru

do przełożenia :

  • słoiczek powideł lub kwaśnego dżemu

 

Z podanych składników (oprócz kakao) zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części.

Do jednej części ciasta dodać kakao, dokładnie wyrobić (ciasto ma mieć jednolitą konsystencję - gdyby się kruszyło, dodać trochę śmietany).

Ciasto z dodatkiem kakao i jedną część jasnego ciasta zapakować (osobno) do woreczków foliowych, włożyć do zamrażarki na 2 godziny.

Formę do pieczenia o wymiarach 30 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałą część białego ciasta rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę. Formę z ciastem schłodzić w lodówce.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiec przez ok.15 minut (powinno się zezłocić).

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier nadal ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.

Podpieczony spód posmarować powidłami, na powidła zetrzeć na grubej tarce kakaowe ciasto, na nie wyłożyć ubitą pianę - równomiernie rozsmarować na całej powierzchni. Na wierzch zetrzeć pozostałe jasne ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.50 minut. Kroić dopiero po ostudzeniu.

 

pleśniak

 

pleśniak

 

poniedziałek, 14 marca 2016

Niesamowicie miękkie, puszyste i delikatne ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki, nadziane domowymi powidłami. Marzyło mi się takie od dawna i w końcu znalazłam przepis idealny ! Z podanych proporcji wychodzi naprawdę solidna porcja pysznego ciasta. Bardzo polecam !

przepis Aciri znaleziony u Joli, która wciąż kusi pysznymi wypiekami ;)

 

puszysta drożdżówka z powidłami

 

 szklanka = 250 ml

 

Składniki :

ciasto :

  • 3 jajka
  • 150 g masła - roztopionego i ostudzonego
  • 3/4 szklanki cukru [jeżeli wolicie mniej słodkie ciasto, wystarczy 1/2 szklanki]
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50 g świeżych drożdży

do posmarowania :

  • słoik domowych powideł śliwkowych [lub dżemu]

kruszonka :

  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 60 g gorącego, roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Do kubeczka pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i wlać ok.1/4 szklanki letniego mleka. Wymieszać i odstawić na parę minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Jajka utrzeć z pozostałym cukrem (mikserem).

Do dużej miski wsypać mąkę, wlać ostudzone masło, utarte z cukrem jajka i rozczyn. Mikserem (końcówki haki) wyrobić ciasto - nie powinno się kleić (w razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki). Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok.45 minut.

Blachę o wymiarach 30 x 25 [może być ciut większa] wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok.1 cm. [nie wałkowałam, tylko rozciągnęłam placek dłońmi posmarowanymi wcześniej olejem]. Na ciasto wyłożyć powidła i równomiernie je rozsmarować na całej powierzchni. Posmarowany placek zwinąć w rulon. Pokroić go w ok.2 cm plastry - układać je w przygotowanej blaszce w dowolny sposób. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.15-20 minut.

Przygotować kruszonkę : mąkę wymieszać z cukrami, zalać gorącym, roztopionym masłem i wymieszać do powstania okruchów.

Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C [w oryginale 180°C]. Piec przez ok.50 minut. 

Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

wersja dla "maszynistów" :

Przygotować rozczyn. Do misy maszyny wlać płynne składniki, potem wsypać suche, a na końcu wyrośnięty rozczyn. Nastawić program "ciasto rosnące" (ok.1,5 godz.) - uwaga ! ciasto bardzo rośnie ! Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.

 

puszysta drożdżówka z powidłami

 

 

puszysta drożdżówka z powidłami

 

 

 

piątek, 16 stycznia 2015

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu (i do tego niedrogie). Wystarczy zmiksować składniki, wlać do blaszki i upiec, by po godzinie cieszyć się pachnącym korzeniami ciastem.

przepis ze starego zeszytu

 

proste ciasto piernikowe

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżeczka powideł śliwkowych (lub innego dżemu)
  • 125 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka maślanki (lub kefiru albo zsiadłego mleka lub śmietany)

 

Wszystkie składniki oprócz mąki i mleka zmiksować na gładką masę. Następnie nadal miksując dodawać na przemian mąkę i mleko.

Zmiksowaną masę wlać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 35x12 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.60 minut (lub do suchego patyczka). 

 

proste ciasto piernikowe

środa, 27 sierpnia 2014

Dawno nie piekłam niczego na drożdżach (poza pizzą, ale to się nie liczy ;) ). Od kilku dni miałam ochotę na drożdżowe buchty, które wypatrzyłam w książce Liski. W końcu wczoraj wieczorem nie wytrzymałam i zabrałam się za pieczenie :)

Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, łatwo je formować, nie klei się do rąk. Buchty wyszły miękkie i puszyste. Mają delikatnie cytrynowy smak i są niezbyt słodkie. I bardzo szybko znikają ;)

przepis - White plate. Słodkie. - E.Mórawska

 

buchty drożdżowe z truskawkowymi powidłami

 

Składniki :

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 70 g drobnego cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 170 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g powideł truskawkowych (lub powideł śliwkowych albo marmolady morelowej)
  • olej do posmarowania formy

 

Drożdże pokruszyć i wrzucić do garnuszka, posypać 1 łyżeczką cukru, odstawić na kilka minut. Gdy się rozpuszczą, wlać do nich ciepłe mleko i dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać masło, jajka, cukier, skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy. Wlać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto - można to zrobić ręcznie lub mikserem (należy użyć końcówek z hakami). Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok.1 godzinę.

Tortownicę* o średnicy 30 cm posmarować olejem. Wyrośnięte ciasto podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć na środek 1 łyżeczkę powideł, dokładnie zlepić i z powrotem uformować kulkę. Bułeczki ułożyć w tortownicy**, zlepieniem do dołu. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok.30-40 minut. Po wyrośnięciu folię zdjąć.

Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec je przez ok.35 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie na ok.15 minut, a potem wyjąć z tortownicy i przełożyć na kratkę.

Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

* można również użyć prostokątnej formy o podobnej powierzchni

** Liska pisała, że miedzy bułeczkami należy zachować 2-3 cm odstępy - ale w tortownicy nie dało się tego zrobić, układałam kulki jedna koło drugiej i wykorzystałam całą powierzchnię formy

 

buchty drożdżowe z truskawkowymi powidłami

 

 

buchty drożdżowe z truskawkowymi powidłami

 

 

buchty drożdżowe z truskawkowymi powidłami

 

niedziela, 14 lipca 2013

Zachciało mi się czegoś czekoladowego, i na dodatek koniecznie z wiśniami. Nie mogłam się tylko zdecydować, który przepis wybrać. W końcu postanowiłam wykorzystać stary przepis na ciasto cynamonowe. Zamieniłam cynamon na Amaretto, dorzuciłam wiśnie - i uzyskałam dokładnie to, o co mi chodziło :)

Ciasto jest puszyste, ładnie wyrasta - i co najważniejsze, bardzo łatwo je przygotować.

 

ciasto kakaowe z wiśniami

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych
  • 125 g miękkiego masła lub margaryny
  • 2-3 łyżki Amaretto
  • 1 szklanka maślanki (lub kefiru albo śmietany)

na wierzch :

  • ok. 300 g wydrylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)

 

Wiśnie po wydrylowaniu przełożyć na sitko, żeby odsączyć sok (mrożone najpierw rozmrozić).

Wszystkie składniki oprócz mąki i maślanki umieścić w misie miksera, zmiksować. Następnie nadal miksując stopniowo dodawać do masy na przemian mąkę i maślankę.

Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 23x23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć wiśnie, lekko je wciskając w ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.50-60 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto po ostudzeniu można polać czekoladą.

 

ciasto kakaowe z wiśniami

środa, 08 lutego 2012

Miękkie i puszyste drożdżowe bułeczki nadziewane powidłami. Niezbyt słodkie, dlatego dobrze smakują z nadzieniem - powidłami lub marmoladą i oprószone cukrem pudrem. Pyszne na ciepło, zaraz po upieczeniu - ale i po ostudzeniu dobrze smakują. Długo zachowują świeżość - o ile się uchowają ;) .

Przepis znalazłam u Asi .

 

buchty drożdżowe

 

Składniki :

ciasto :

  • 500 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 40 g masła
  • 2 jajka - lekko roztrzepane
  • pół łyżeczki soli

dodatkowo :

  • 6 łyżek stopionego masła
  • powidła śliwkowe
  • cukier puder do posypania

 

Do miski przesiać mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki, aby uzyskać mieszankę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na ok.20 minut, aż zaczyn podrośnie.

Do podrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 - 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Jeżeli ciasto zbytnio się lepi, można podsypać trochę mąki. Uformować kulki o wadze ok.50 g [moje ważyły po 60g i wyszło ich 16 sztuk]. Każdą kulkę rozpłaszczyć, nałożyć na środek łyżeczkę powideł i dokładnie zlepić formując z powrotem kulkę.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm [u mnie kwadratowa forma o boku 23 cm] wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Układać kulki ciasta blisko siebie, tak, aby się stykały. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem bułki posmarować roztopionym masłem. Jeżeli go trochę zostanie, należy polać nim bułeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez około 25-30 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Ostudzone buchty posypać cukrem pudrem.

 

wersja dla maszynistów :

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać mleko i wymieszać z 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

Do wiaderka maszyny wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajka, masło, pozostały cukier i mąkę oraz sól. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (ok.1,5 godz.). Po tym czasie postępować z ciastem zgodnie z podanymi wyżej wskazówkami.

 

 

buchty drożdżowe

 
1 , 2