| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: Koper

czwartek, 31 lipca 2008

W gorące dni takie jak dziś kompletnie nie chce mi się gotować . Staram się wtedy zrobić jakieś szybkie danie , niewymagające stania "przy garach" . I właśnie tę zaletę ma chłodnik - robi się go szybko , nie trzeba gotować ( no dobra , tylko jajka ) - i jak nazwa wskazuje - jest zimny ;)

 

 

chłodnik

 

Składniki :

  • 1 litr kefiru lub maślanki
  • duży pomidor
  • 1-2 gruntowe ogórki
  • koperek - kilka gałązek
  • 3-4 gałązki grubego szczypioru
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • kilka rzodkiewek
  • 1 rozgnieciony ząbek świeżego czosnku lub czosnek granulowany
  • sól , pieprz , maggi
  • 4 łyżki koncentratu barszczu




Do garnka lub wysokiej miski wlać kefir , dodać koncentrat barszczu , czosnek i maggi . Wymieszać metalową rózgą do ubijania . Pomidora i ogórki pokroić w kostkę , rzodkiewki w półplasterki , koper i szczypior posiekać drobno - wrzucić wszystko do garnka , wymieszać z kefirem . Doprawić do smaku solą i pieprzem . Na końcu wrzucić pokrojone w ósemki jajka na twardo .

Podawać schłodzony - wtedy jest najlepszy :)

 

chłodnik