| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: herbatniki

niedziela, 06 grudnia 2015

Smaczne i proste ciasto, które można przygotować nie używając piekarnika. Bardzo szybko znika :) Polecam !

przepis znalazłam u Aguzji

 

snickers na herbatnikach

szklanka = 250 ml

 

Składniki :

masa :

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 220 g masła

dodatkowo :

  • 180 g herbatników typy Petit Beurre
  • 180 g herbatników kakaowych
  • 1 puszka masy kajmakowej [ok.510 g ]
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • sól

 

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Posiekać.

2,5 szklanki mleka i masło umieścić w rondelku. Zagotować.

Do pozostałego mleka dodać obie mąki, jajko, budyń, oba cukry - dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem, żeby nie było grudek. Masę wlewać powoli na gotujące się mleko, energicznie mieszając - budyń ma być gładki i bez grudek. Gotować przez chwilę, do zgęstnienia. Odstawić na parę minut, aby trochę przestygł. Podzielić na 3 równe części.

Blachę o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę kakaowych herbatników. Na nich rozsmarować 1 porcję budyniu. Na budyniu ułożyć warstwę jasnych herbatników, na nich drugą część masy, następnie ułożyć herbatniki kakaowe. Ostatnią część budyniu wyłożyć na ciemne ciastka i przykryć jasnymi.

Puszkę masy kajmakowej umieścić na chwilę w ciepłej wodzie (zrobi się trochę rzadsza i będzie ją łatwiej rozsmarować). Masę wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować i lekko posolić. Posypać prażonymi orzechami.

Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).

 

snickers na herbatnikach

 

niedziela, 14 grudnia 2014

Miałam w lodówce nadpoczęte wiaderko sera i otwartą puszkę masy kajmakowej. Wymyśliłam, że upiekę sernik z kajmakiem. W poszukiwaniu inspiracji zajrzałam do książki Liski, a tam jak na zamówienie znalazłam przepis na sernik kajmakowo-kokosowy.

Przepis jest prosty, wystarczy przygotować herbatnikowy spód, wylać na niego serową masę i upiec. Tego pieczenia trochę się obawiałam, bo sernik piecze się w 130°C. Nie byłam pewna, czy temperatura nie będzie za niska. Niepotrzebnie się zamartwiałam, bo sernik upiekł się tak, jak powinien. Prawdę mówiąc mógł się piec nieco krócej, bo chyba  go odrobinę przesuszyłam i trochę kruszył się przy krojeniu. Sernik jest smaczny, chociaż jak dla mnie zbyt słodki. Polecam zmniejszenie ilości cukru.

źródło przepisu - "White plate. Słodkie" - E.Mórawska

 

sernik kajmakowo-kokosowy

 

Składniki :

spód :

  • 300 g kruchych ciastek lub herbatników
  • 50 g masła, roztopionego i ostudzonego

masa serowa :

  • 800 g kremowego, mielonego białego sera [może być z wiaderka]
  • 200 g cukru pudru *
  • 2 jajka
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii [mój dodatek]

wierzch :

  • 100 g gotowej masy kajmakowej **
  • 4 łyżki płatków kokosowych [nie wiórków]

 

Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciastka rozdrobnić blenderem [można też włożyć je do foliowej torebki i pokruszyć wałkiem do ciasta]. Zmiksować z roztopionym masłem. Rozłożyć równomiernie na dnie tortownicy i ugnieść.

Do miski włożyć ser i cukier puder, miksować przez 2 minuty. Następnie nadal miksując dodawać jajka [po jednym] i mąkę ziemniaczaną, a na końcu ekstrakt waniliowy.

Masę serową wlać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130°C i piec przez ok.1,5 godziny. Sernik jest upieczony, gdy jego środek się zetnie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik, aż ostygnie.

Płatki kokosowe uprażyć na suchej patelni *** . Masę kajmakową lekko podgrzać, polać nią sernik i posypać płatkami kokosa. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

 

uwagi :

* z tą ilością cukru sernik wychodzi dość słodki, można dać go nieco mniej

** masę kajmakową można zrobić samodzielnie, gotując na małym ogniu przez 2 godziny puszkę słodzonego mleka skondensowanego w garnku wypełnionym wodą (należy pilnować, by puszka była cały czas zalana wodą, w razie potrzeby dolać wody. Otworzyć po ostudzeniu).

*** u Liski płatki miały być prażone przez 5 minut, moje były na patelni tylko chwilę i od razu zaczęły się rumienić

 

sernik kajmakowo-kokosowy

 

 

sernik kajmakowo-kokosowy

środa, 23 listopada 2011

Te czekoladowe batoniki spodobały mi się już dawno temu, kiedy zobaczyłam je w którymś z programów Nigelli. Niestety nie zapisałam sobie wtedy składników, więc ich zrobienie musiałam odłożyć na później. Jakiś czas temu dostałam w prezencie "Nigellę ekspresowo" i okazało się, że w książce jest m.in. przepis na kostkę brukową. Postanowiłam go wypróbować przy najbliższej nadarzającej się okazji :)

Takie batoniki na pewno przypadną do gustu wielbicielom czekolady. Z wyglądu przypominają trochę nasz blok czekoladowy. W środku kryją się chrupiące herbatniki i żelkowe pianki. Aż korci, żeby dorzucić trochę orzechów i kandyzowanej skórki pomarańczowej - wtedy wyszłaby prawie czekolada studencka. Ale taki eksperyment zrobię może innym razem :)

 

batoniki kostka brukowa

 

Składniki :

  • 125 g miękkiego masła
  • 300 g dobrej gorzkiej czekolady (o zawartości co najmniej 70% miazgi kakaowej)
  • 3 łyżki płynnego golden syrup (lub sztucznego miodu albo masy krówkowej)
  • 200 g twardych maślanych herbatników
  • 100 g małych pianek marshmallow (lub ptasiego mleczka)
  • 2 łyżeczki cukru pudru do posypania

 

W rondlu o grubym dnie roztopić masło oraz połamaną na kawałki czekoladę, zmieszać z syropem. Odlać 125 ml tego kremu i odstawić na bok.

Herbatniki włożyć do mocnego woreczka foliowego i pokruszyć je, uderzając wałkiem do ciasta tak, aby się rozpadły na mniejsze i większe kawałki. Zmieszać pokruszone ciastka z czekoladowym kremem, dodać pianki.

Masę przełożyć do jednorazowej kwadratowej formy aluminiowej o boku 24 cm [lub szklanej - nie polecam metalowej, bo podczas krojenia łatwo ją porysować]. Wyrównać dokładnie powierzchnię masy i zalać ją "czystym" czekoladowym kremem. Wygładzić powierzchnię.

Formę wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zastygniętą masę pokroić na batoniki i oprószyć cukrem pudrem.

 

batoniki kostka brukowa