Pyszne, kruche rogaliki z dodatkiem orzechów laskowych. W sam raz do popołudniowej kawy lub herbatki :)
Przepis - magazyn Kuchnia - 12.2010

Składniki :
- 250 g m±ki pszennej
- 180 g schłodzonego masła
- 80-100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g mielonych orzechów laskowych [w oryginalnym przepisie migdałów ]
do obtoczenia :
Do m±ki dodać pokrojone na kawałki masło, sól, cukier i migdały. Zagnie¶ć ciasto, ulepić z niego kulę, owin±ć j± w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na kawałki wielko¶ci orzecha włoskiego, uformować zaokr±glone, wygięte na końcach rożki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez ok.12-15 minut. Upieczone, gor±ce ciasteczka ostrożnie obtoczyć w cukrze waniliowym. Podawać po ostudzeniu.

Przepis dodaję do akcji organizowanej przez Atinę - Orzechowy Tydzień .