| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: bakłażan

sobota, 18 lipca 2009

 

Chciałam spróbować jak smakuje, od kiedy obejrzałam film "Ratatuj" - i jak zwykle dużo czasu minęło, zanim zdecydowałam się je zrobić :-)

W upalne dni lekkie, warzywne dania wygrywają z mięsnymi potrawami - na dzisiejszy obiad przygotowałam ratatouille , a wzorowałam się na wskazówkach podanych przez Agnieszkę Kręglicką w "Wysokich Obcasach". Taki obiad bardzo nam smakował , chociaż mój mężczyzna stwierdził , że warzywa byłyby jeszcze lepsze , gdyby dodać do nich trochę kiełbaski  :-)

 

ratatouille

 

Składniki :

  • 1 nieduży bakłażan
  • 2 małe cukinie ( najlepiej takie do 20 cm )
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 duże cebule
  • 4 duże pomidory
  • 4-5 dużych ząbków czosnku
  • suszony tymianek
  • sól , pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia


Bakłażana pokroić w plastry , posypać solą i zostawić na sitku na pół godziny. Następnie opłukać i osuszyć. Usmażyć na gorącej oliwie na złoty kolor. Zdjąć z patelni.

Cukinię pokroić w plastry , posolić , lekko posypać pieprzem i usmażyć na złoto ( krążki cukinii i bakłażana smażyć partiami , nie należy przepełniać patelni ).

Paprykę pokroić w paseczki i również obsmażyć na oliwie.

Cebulę pokroić w krążki , czosnek grubo posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać oliwę , wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć , aż stanie się szklista. Wtedy dodać posiekany czosnek i 3-4 duże szczypty tymianku. Chwilę razem smażyć , następnie dodać pokrojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i dusić, aż powstanie aromatyczny, ziołowy sos.

Do powstałego sosu wrzucić obsmażone warzywa - całość dusić jeszcze przez 15 minut.

Podawać ze świeżym pieczywem , makaronem lub ryżem.

 

ratatouille