| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: bakłażan

sobota, 18 lipca 2009

 

Chciałam spróbować jak smakuje, od kiedy obejrzałam film "Ratatuj" - i jak zwykle dużo czasu minęło, zanim zdecydowałam się je zrobić :-)

W upalne dni lekkie, warzywne dania wygrywaj± z mięsnymi potrawami - na dzisiejszy obiad przygotowałam ratatouille , a wzorowałam się na wskazówkach podanych przez Agnieszkę Kręglick± w "Wysokich Obcasach". Taki obiad bardzo nam smakował , chociaż mój mężczyzna stwierdził , że warzywa byłyby jeszcze lepsze , gdyby dodać do nich trochę kiełbaski  :-)

 

ratatouille

 

Składniki :

  • 1 nieduży bakłażan
  • 2 małe cukinie ( najlepiej takie do 20 cm )
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 duże cebule
  • 4 duże pomidory
  • 4-5 dużych z±bków czosnku
  • suszony tymianek
  • sól , pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia


Bakłażana pokroić w plastry , posypać sol± i zostawić na sitku na pół godziny. Następnie opłukać i osuszyć. Usmażyć na gor±cej oliwie na złoty kolor. Zdj±ć z patelni.

Cukinię pokroić w plastry , posolić , lekko posypać pieprzem i usmażyć na złoto ( kr±żki cukinii i bakłażana smażyć partiami , nie należy przepełniać patelni ).

Paprykę pokroić w paseczki i również obsmażyć na oliwie.

Cebulę pokroić w kr±żki , czosnek grubo posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać oliwę , wrzucić pokrojon± cebulę i smażyć , aż stanie się szklista. Wtedy dodać posiekany czosnek i 3-4 duże szczypty tymianku. Chwilę razem smażyć , następnie dodać pokrojone pomidory. Doprawić sol±, pieprzem i dusić, aż powstanie aromatyczny, ziołowy sos.

Do powstałego sosu wrzucić obsmażone warzywa - cało¶ć dusić jeszcze przez 15 minut.

Podawać ze ¶wieżym pieczywem , makaronem lub ryżem.

 

ratatouille