| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: dżem pomarańczowy

¶roda, 19 maja 2010

Pierwsze w tym sezonie ciasto z rabarbarem. Zachciało mi się upiec co¶ nowego, koniecznie rabarbarowego - google podrzuciło mi przepis Gani76, która wzorowała się na Bajaderce. A ja "wyci±gnęłam ¶redni±" z tych dwóch przepisów - i upiekłam całkiem smaczne kruche ciasto z kwaskowatym rabarbarem i słodk± marmolad± pomarańczow±. W sam raz do popołudniowej kawy :)

 

ciasto rabarbarowo-pomarańczowe

 

Składniki [ forma o wymiarach 30 x 24 cm ] :

ciasto :

  • 2 szklanki m±ki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 duże żółtka
  • 200 g masła [ u Bajaderki jest to 150 g - i chyba ta ilo¶ć byłaby lepsza )
  • 1 łyżka gęstej ¶mietany

nadzienie :

  • 1 kg rabarbaru [ u mnie 750 g rabarbaru + 2 duże jabłka ]
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • pół szklanki marmolady pomarańczowej

kruszonka :

  • 185 g m±ki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • cukier waniliowy


M±kę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i ¶mietanę, zagnie¶ć szybko ciasto [można to zrobić przy pomocy malaksera]. Uformować z ciasta wałek, zawin±ć w folię spożywcz± i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Schłodzone ciasto zetrzeć na grubej tarce bezpo¶rednio do blachy i dokładnie wylepić nim dno [w sumie można by je rozwałkować - wyjdzie na to samo, a będzie łatwiej]. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiec na złoto [przez około 15 minut]. Wyj±ć z piekarnika i lekko przestudzić.

Podczas pieczenia przygotować nadzienie : rabarbar umyć i obrać ze skórki. Pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać duż±, such± patelnię i wrzucić do niej rabarbar, posypać cukrem. Podgrzać na dużym ogniu, mieszaj±c, aż rabarbar pu¶ci sok- ok.2-3 minuty. Przełożyć na durszlak i ods±czyć z nadmiaru soku.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę.

Przygotować kruszonkę : m±kę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w rondelku i bardzo mocno podgrzać - takim gor±cym zalać suche składniki. Dokładnie wymieszać.

Przestudzone ciasto posmarować cienko marmolad± pomarańczow±, wyłożyć na nie ods±czony rabarbar oraz jabłka, oprószyć je bułk± tart±, a na końcu posypać kruszonk±.

Wstawić do piekarnika [ 180°C ] i piec przez około 30-40 minut.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

ciasto rabarbarowo-pomarańczowe

 

 

Przepis doł±czam do akcji Beaty i Olcika "Rabarbarowe wypieki" .