| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: ser pleśniowy

niedziela, 06 lipca 2014

Smaczna, kolorowa sałatka doprawiona aromatycznym olejem - to mój pomysł na konkurs organizowany przez Majankę :)

 

sałatka z rukoli z łososiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

 

Składniki :

  • 2 garści rukoli
  • duży plaster wędzonego łososia
  • 80 g pleśniowego sera typu Lazur
  • 3-4 suszone pomidory w oleju
  • 1 saszetka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • świeżo mielony czarny pieprz

 

Rukolę umyć i osuszyć na ściereczce lub papierowym ręczniku.

Ser pokroić w kostkę, łososia porwać na małe kawałki. Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na kilka części.

Na dużym półmisku ułożyć rukolę. Na niej rozłożyć kawałki łososia, sera pleśniowego i pomidorów. Skropić olejem z saszetki . Oprószyć czarnym pieprzem. Podawać.

 

sałatka z rukoli z łososiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

 

Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.

 

wtorek, 16 lipca 2013

Ostatnio pod wpływem impulsu kupiłam opakowanie ciasta francuskiego (podstawowa zasada - nie robić zakupów na głodniaka ! ;) ). Do tego dołączyłam paczkę pieczarek. Bez żadnego konkretnego planu. W domu zaczęłam się zastanawiać, co dobrego mogę z nich wyczarować. Padło na tartę - z ciasta francuskiego jeszcze jej nie robiłam.

Przygotowanie jest bardzo proste, tarta smaczna, choć mocno kaloryczna. Ale raz na jakiś czas można sobie na takie kulinarne szaleństwo pozwolić :)

 

tarta pieczarkowo-serowa na cieście francuskim

 

Składniki (na formę o średnicy 27 cm) :

  • 1 op. gotowego ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 30 lub 36%
  • pół krążka sera camembert
  • kawałek sera pleśniowego Lazur
  • sól , pieprz
  • masło lub margaryna do smażenia

 

Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Usmażyć na maśle/margarynie, doprawić solą i pieprzem.

Płat ciasta rozwinąć i lekko rozwałkować. Wyłożyć nim formę do tarty (spód i boki), nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.20 minut. Następnie wysypać obciążenie, zdjąć papier i wstawić formę z powrotem do piekarnika na ok.7-10 minut (do zrumienienia).

Camemberta pokroić w plasterki, lazura - w kostkę. Jajka roztrzepać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczonym cieście równomiernie rozłożyć podsmażone pieczarki, na nich ułożyć oba rodzaje serów, zalać masą śmietankowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec tartę przez 20 minut.

Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika, odstawić na 5-10 minut, następnie pokroić i podawać.

 

tarta pieczarkowo-serowa na cieście francuskim