| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: masło orzechowe

niedziela, 26 lutego 2017

Dawno nie było żadnego przepisu, więc nadrabiam zaległości :)

Te ciasteczka są bardzo proste, wystarczy zmiksować składniki, schłodzić, a potem uformować. Wzorki robi się widelcem, ale zamiast niego można użyć tłuczka do mięsa - i odcisnąć kratkę. Ciastka są dość słodkie, więc można pominąć obtaczanie ich w cukrze.

przepis znalazłam na stronie Better Homes&Gardens

 

ciastka z masłem orzechowym

 

szklanka = 250 ml

 

Składniki (na ok.36 ciasteczek) :

  • 1/2  szklanki masła orzechowego
  • 1/ szklanki masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2  szklanki białego cukru
  • 1/2  szklanki cukru trzcinowego (u mnie demerara) lub 1/4 szklanki miodu
  • 1/2  łyżeczki sody
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4  szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2  łyżeczki ekstraktu z wanilii

do obtoczenia (opcjonalnie) :

  • 3-4 łyżki cukru

 

Do misy miksera włożyć oba masła, miksować przez 30 sekund. Dodać oba cukry, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia - zmiksować. Następnie dodać jajko, nadal miksować. Stopniowo dodawać mąkę (cały czas miksując). Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Ze schłodzonego ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w cukrze i układać na blasze zachowując między nimi odstępy (sporo urosną). Każdą z kulek spłaszczyć widelcem na krzyż tworząc kratkę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.7-9 minut (lub do zbrązowienia). Po wyjęciu z piekarnika ciastka pozostawić na blasze przez 2-3 minuty, a potem przełożyć na kratkę i ostudzić.

 

ciastka z masłem orzechowym

 

 

ciastka z masłem orzechowym

 

niedziela, 26 kwietnia 2015

Miały być bułeczki cynamonowe, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i postanowiłam wypróbować przepis na drożdżówki z masłem orzechowym. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, miękkie i puszyste. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, nie ma potrzeby podsypywania mąką, nic się nie klei. Na pewno jeszcze nieraz skorzystam z tego przepisu :)

przepis - Zufikowo

 

drożdżowe ślimaczki z masłem orzechowym

 

Składniki :

ciasto :

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 ml letniego mleka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli (dałam niepełną łyżeczkę)
  • 80 g miękkiego masła
  • 250 ml maślanki
  • ziarenka z połowy wanilii

nadzienie :

  • 4-5 łyżek masła orzechowego
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego (u mnie demerara)

do posmarowania :

  • 1 jajko, roztrzepane

 

Z mleka, drożdży, 1 łyżki mąki i połowy cukru przygotować zaczyn. Wymieszać, odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

Mąkę przesiać z solą do miski, dodać zaczyn, maślankę, pozostały cukier puder, masło i wanilię. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.1-1,5 godz. - ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok.50 x 30 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem orzechowym i posypać cukrem trzcinowym. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Pokroić w plastry o szerokości 3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy między bułkami), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.20-25 minut.

Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.10-15 minut, do zrumienienia ( u mnie potrzebowały 20 minut).

Upieczone bułeczki ostudzić na kratce.

 

wersja dla "maszynistów" :

Wszystkie składniki ciasta umieścić w maszynie w następującej kolejności : maślanka, cukier, sól, masło, wanilia, mąka, a na końcu zaczyn. Nastawić program "zagniatanie z wyrastaniem". Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.

 

drożdżowe ślimaczki z masłem orzechowym

 

 

drożdżowe ślimaczki z masłem orzechowym

niedziela, 19 lutego 2012

Kiedy jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis, od razu wiedziałam, co przygotuję z okazji tegorocznego Czekoladowego Weekendu. Intensywnie czekoladowe, ciężkie brownie z pachnącą masłem orzechowym masą serową - ten deser wart jest grzechu !

Przepis pochodzi ze strony Kitchenist.

 

brownie z masłem orzechowym

 

Składniki :

brownie :

  • 200 g masła
  • 85 g gorzkiej czekolady [ posiekanej ]
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 225 g cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 85 g kremowego serka [ użyłam twarogu sernikowego z wiaderka ]
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 70 g mąki
  • ćwierć łyżeczki soli

masa serowa :

  • 115 g kremowego serka [ j.w. ]
  • 85 g masła orzechowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

W rondelku rozpuścić masło i czekoladę. Po uzyskaniu jednolitej masy zdjąć rondel z ognia i wrzucić do niego kakao, cukier, jajka i serek. Wymieszać. Następnie dodać mąkę, sól i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20 cm. Odstawić.

Przygotować masę serową : wszystkie składniki zmiksować razem, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przełożyć ją do formy z ciastem i rozsmarować na całej powierzchni, a następnie trzonkiem łyżki lub patyczkiem do szaszłyków przemieszać obie masy, tworząc esy floresy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez około 30-35 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie jeszcze na 10 minut, następnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę i pozostawić tam do całkowitego ostudzenia.

Brownie najlepiej smakuje po 24 godzinach, po schłodzeniu w lodówce.

 

brownie z masłem orzechowym

 

 

 brownie z masłem orzechowym

  

 

środa, 16 stycznia 2008

Przepis z książki "Dzieci gotują - Kuchnie świata" , którą przyniósł Mikołaj .
Oczywiście trzeba było przetestować przepis :)

 

ciasteczka z masłem orzechowym

 

Składniki :

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki masła orzechowego
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżka cukru waniliowego


Wszystkie składniki oprócz mąki włożyć do miski i zagnieść je ze sobą . Następnie cały czas zagniatając dodawać stopniowo mąkę . Lepić z ciasta kulki wielkości kasztanów , każdą kulkę spłaszczać w dłoniach . Ułożyć ciastka na blasze , a następnie widelcem odcisnąć na nich kratki . Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut . Zdejmować z blachy dopiero wtedy , gdy wystygną .

 

A to łapki małej kucharki , która dzielnie pomagała :)

łapki :)

 

przy takim wsparciu ciastka musiały wyjść

ciasteczka z masłem orzechowym

 

 

niedziela, 06 stycznia 2008

Zauroczona słodkościami tworzonymi przez dorotus.76 postanowiłam wykorzystać zapomniany przepis ze starego zeszytu na gałki-bajaderki - trochę go zmodyfikowałam i wyszły całkiem niezłe trufle bajaderkowe :)

  Z podanych proporcji wyszło mi 10 trufli ( oryginalny przepis musiałam dostosować do swoich zasobów herbatnikowych :) , stąd taka skromna ilość ) .

 

Składniki :

  • 10 dag. herbatników
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka masła orzechowego
  • 1/5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki likieru Baileys
  • olejek rumowy
  • do obtoczenia : wiórki kokosowe , kakao , kolorowa posypka itp.


Herbatniki drobno pokruszyć , dodać pozostałe składniki , dokładnie wymieszać . Masę włożyć na chwilę do lodówki , żeby zgęstniała . Po wyjęciu z lodówki formować z masy kulki ( dłońmi zwilżonymi wodą ) i obtaczać je w wiórkach , kakao , posiekanych orzechach , posypce . Gotowe trufelki schłodzić w lodówce .

 

trufle w kakaowej posypce

trufle

 

trufle różnokolorowe

trufle-bajaderki - 3 kolory