| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: m±ka pytlowa

czwartek, 05 stycznia 2017

Smaczny drożdżowy chlebek o chrupi±cej skórce i miękkim mi±ższu. Przepis jest prosty - wystarczy wieczorem wymieszać składniki, odstawić do powolnego wyrastania w lodówce, a rano upiec chleb. W sam raz na weekendowe ¶niadanie !  Mój nie był zbyt urodziwy, bo do¶ć mocno popękał z boku, ale smakował bardzo dobrze :)

przepis znalazłam u Ewy

 

prosty chleb z garnka

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 350 g m±ki pszennej typ 650
  • 200 g m±ki żytniej pytlowej (typ 720)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki oleju
  • 20 g ¶wieżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gor±cej !)

 

Do garnuszka włożyć pokruszone drożdże, zasypać cukrem i łyżeczk± m±ki, zalać połow± ciepłej wody, wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na ok.10 minut do wyro¶nięcia.

Do dużej miski wsypać obie m±ki, sól, dodać olej, pozostał± wodę i wyro¶nięty rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżk± lub ręcznie - gdyby masa była za gęsta, można dodać 2-3 łyżki wody. Miskę owin±ć szczelnie foli± spożywcz± i wstawić do lodówki na cał± noc (ciasto sporo uro¶nie).

Następnego dnia rano wyj±ć ciasto z lodówki, przełożyć na posypany m±k± blat i krótko wyrobić (aż przestanie lepić się do r±k). Uformować owalny lub okr±gły bochenek (w zależno¶ci od kształtu posiadanego naczynia). Przykryć ¶ciereczk± i zostawić do wyro¶nięcia na 40 minut.

Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne* wraz z pokrywk±, nagrzać piekarnik do 220°C. 

Wyj±ć nagrzane naczynie z piekarnika**, przełożyć do niego wyro¶nięte ciasto, przykryć pokrywk± i wstawić z powrotem do piekarnika, na drug± półkę od dołu. Zmniejszyć temperaturę do 200°C.

Piec przez 30 minut, po tym czasie zdj±ć pokrywkę i piec chleb jeszcze przez 15-20 minut. Upieczony bochenek*** wyj±ć z naczynia i ostudzić na kratce. 

 

uwagi :

* użyłam owalnego naczynia o wymiarach 28x19 cm, wys.7 cm

** najlepiej postawić je na drewnianej desce

*** upieczony chleb po postukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos

 

prosty chleb z garnka

 

 

prosty chleb z garnka