| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: kakao

niedziela, 05 listopada 2017

W ubiegłym roku prawie nie robiłam przetworów, wyjątkiem były powidła śliwkowe (robię je każdej jesieni). W tym sezonie postanowiłam nadrobić zaległości. Oprócz sprawdzonych przepisów chciałam też przygotować coś nowego. Bardzo korciło mnie, żeby wypróbować przepis na pomarańczową czekośliwkę autorstwa Kasi z chillibite.pl .

Z podanych proporcji wychodzą 3 słoiczki - stwierdziłam, że to zdecydowanie za mało i od razu podwoiłam ilość składników ;) Było warto ! Bardzo lubię połączenie czekolady z pomarańczą, a tu ich smak uzupełniają śliwki - węgierki i suszone, kalifornijskie. Kombinacja doskonała !

przepis pochodzi z książki Kasi Marciniewicz "W słoiku. Przetwory przez cały rok"

 

czekośliwka z pomarańczą

 

Składniki ( na 3 słoiczki o pojemności 220 ml ) :

  • 500 g śliwek węgierek
  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • 250 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy*
  • 15 g gorzkiego kakao

Węgierki umyć, wypestkować i drobno pokroić (w oryginale w ósemki). Śliwki kalifornijskie drobno posiekać. Rozdrobnione śliwki włożyć do szerokiego garnka o grubym dnie, zalać sokiem z pomarańczy. 

Smażyć na małym ogniu przez ok.30-40 minut, często mieszając. Gdy masa śliwkowa zgęstnieje, dodać kakao i skórkę pomarańczową. Gotować jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając.

Gorące śliwki przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Pasteryzować** na sucho, pod kocem.

 

uwagi :

* w oryginalnym przepisie użyta została niewoskowana pomarańcza - ja miałam zwykłą, więc przed otarciem skóry porządnie ją wyszorowałam

** pasteryzowałam tradycyjnie, w kąpieli wodnej

 

śliwki

 

 

czekośliwka z pomarańczą

 

niedziela, 12 czerwca 2016

Właściwie to nie tort, tylko torcik, bo jest (a raczej był) niewielki - tylko 22 cm średnicy. W oryginalnym przepisie blaty były z ucieranego ciasta, jednak sporo osób narzekało na nie w komentarzach, więc postanowiłam zrobić tradycyjny biszkopt z kakao. To był strzał w dziesiątkę - puszysty biszkopt czekoladowy w połączeniu z nutellowym kremem, bitą śmietaną i truskawkami to prawdziwe niebo w gębie ! Bardzo polecam ! :)

przepis - moje wypieki

 

tort czekoladowy z nutellą i truskawkami

 

szklanka = 250 ml

 

Składniki (na tortownicę o średnicy 20-22 cm) :

biszkopt :

  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao

krem z nutellą :

  • 150 g nutelli
  • 150 g serka mascarpone , schłodzonego
  • 40 g mlecznej czekolady , roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej

krem śmietankowy :

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 50 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 1 łyżka cukru pudru

dodatkowo :

  • 300 g truskawek - przekrojonych na pół

 

Przygotować biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej) : tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno. Boków nie smarować. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać przez sito.

Białka ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie wciąż ubijając dodawać po kolei żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wmieszać do ciasta - szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera. Masę wlać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170°C i piec przez ok.40 minut (lub do suchego patyczka).

Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić je w formie na podłogę (można podłożyć ręcznik). Wstawić z powrotem do wyłączonego piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto do ostygnięcia.

Całkowicie ostudzony biszkopt oddzielić od brzegów formy ostrym nożem. Przekroić na dwa krążki.

Krem z nutellą : do misy miksera włożyć mascarpone i nutellę - zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać roztopioną czekoladę i jeszcze chwilę miksować. Krem powinien mieć jednorodną konsystencję. Przykryć folią, wstawić do lodówki.

Krem śmietankowy : do misy wlać śmietankę, dodać mascarpone i cukier - miksować do uzyskania gęstego kremu.

Blat czekoladowy umieścić na paterze. Posmarować go połową kremu z nutelli, ułożyć na nim część truskawek, posmarować połową kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować go pozostałym kremem nutellowym, na niego wyłożyć resztę kremu śmietankowego, a na wierzchu ułożyć truskawki.

Gotowy tort schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

 

tort czekoladowy z nutellą i truskawkami

 

 

tort czekoladowy z nutellą i truskawkami

 

niedziela, 06 marca 2016

Lubicie słodkości z dodatkiem mleka w proszku ? Bo ja bardzo :) Kiedy zobaczyłam u Ewy przepis na ciasteczka przekładane mleczną masą, wiedziałam, że prędzej czy później je upiekę. Ciastka są mocno kakaowe i niezbyt słodkie - mleczne nadzienie bardzo do nich pasuje. Mają jedną wadę - za szybko znikają ;)

przepis znalazłam u Ewy

 

ciasteczka kakaowe z mlecznym kremem

 

szklanka = 250 ml


Składniki (na ok.30 ciastek) :

ciasto :

  • 2 szklanki mąki wrocławskiej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • 2/3 szklanki gorzkiego kakao (ok.56 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kefiru
  • 1 jajko
  • cukier puder z prawdziwą wanilią (dałam kilka kropli aromatu waniliowego)

masa do przełożenia :

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki + 1 łyżka mleka w proszku
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.

Masło włożyć do rondelka, dodać kakao i cukier puder. Podgrzać do rozpuszczenia masła, wymieszać na jednolitą masę. Przestudzić.

Do mąki dodać wystudzoną masę, kefir, roztrzepane jajko i cukier z wanilią/aromat - wyrobić gładkie ciasto. Uformować je w kulę, włożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce przez ok.30-60 minut.

Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich delikatnie rozwałkować na grubość ok.3 mm, podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka o średnicy ok.5 cm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najwygodniej zrobić to nożem lub szpatułką do ciasta, bo ciasto jest dość miękkie). Już na blasze można odcisnąć na nich wzorki stempelkami do ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 9-10 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Przygotować masę : mleko wymieszać z cukrem, podgrzać do rozpuszczenia cukru. Ostudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodać mleko w proszku i ostudzone mleko z cukrem. Zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego.

Na ostudzone ciastka wyciskać małe porcje masy, przykrywać drugim ciasteczkiem. Gotowe ciastka przełożyć do zamykanego pojemnika, schłodzić w lodówce, aby masa stężała.

 

ciasteczka kakaowe z mlecznym kremem

 

 

ciasteczka kakaowe z mlecznym kremem

 

niedziela, 21 lutego 2016

Moja druga i zarazem ostatnia propozycja do Czekoladowego Tygodnia. Postanowiłam zrobić kakaową wersję ciasteczek snickerdoodles. Powiem Wam, że ta wersja smakuje mi nawet  bardziej niż cynamonowa - chociaż tamtej też niczego nie brakowało - po prostu lubię czekoladowe wypieki :)

przepis z książki Nigelli Lawson "Jak być domowa boginią"

 

chocodoodles

 

Składniki (na ok.25-30 ciastek) :

ciastka :

  • 225 g mąki pszennej
  • 25 g gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

do obtoczenia :

  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki drobnego cukru

 

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać mąkę, kakao, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sól.

Do drugiej miski włożyć masło i cukier, zmiksować na gładką masę. Dodać jajko i wanilię, zmiksować. Dodać sypkie składniki, dokładnie wymieszać - masa powinna być jednolita.

Na talerz wysypać cukier i cynamon, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze z cynamonem. Układać na blasze zachowując odstępy (ciasteczka trochę urosną).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.15 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić na blasze przez 1 minutę, a następnie przełożyć na kratkę, aby ostygły.

 

chocodoodles

 

 

chocodoodles

 

przepis dodaję do akcji Atiny - "Czekoladowy Tydzień"


czekoladowy tydzień 2016

 

piątek, 19 lutego 2016

Prosta, maślana babka z dodatkiem wanilii i kakao. W sam raz do kawy :)


przepis z książki "The Good Food Cook Book" wyd.BBC Books

 

ucierana babka marmurkowa

 

Składniki :

  • 225 g mąki pszennej
  • 225 g cukru pudru
  • 225 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

 

Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie kolejno dodawać jajka, za każdym razem dokładnie miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i ekstrakt waniliowy, zmiksować na gładką masę.

Masę podzielić na dwie równe części, każdą włożyć do osobnej miski. Do jednej z nich dodać kakao, dokładnie zmiksować.

Do przygotowanej tortownicy nakładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie stuknąć dnem o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Długim patyczkiem do szaszłyków delikatnie przemieszać masę, tworząc esy floresy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (lub na termoobiegu 160°C) i piec przez ok.45-55 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, wbijając go w środek ciasta - jeżeli jest czysty - ciasto jest gotowe. Jeżeli jest oblepiony ciastem, należy nieco wydłużyć czas pieczenia.

Upieczone ciasto ostudzić na kratce.

 

ucierana babka marmurkowa

 

przepis dodaję do akcji Atiny - "Czekoladowy tydzień"

czekoladowy tydzień 2016

 

piątek, 16 stycznia 2015

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu (i do tego niedrogie). Wystarczy zmiksować składniki, wlać do blaszki i upiec, by po godzinie cieszyć się pachnącym korzeniami ciastem.

przepis ze starego zeszytu

 

proste ciasto piernikowe

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżeczka powideł śliwkowych (lub innego dżemu)
  • 125 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka maślanki (lub kefiru albo zsiadłego mleka lub śmietany)

 

Wszystkie składniki oprócz mąki i mleka zmiksować na gładką masę. Następnie nadal miksując dodawać na przemian mąkę i mleko.

Zmiksowaną masę wlać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 35x12 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.60 minut (lub do suchego patyczka). 

 

proste ciasto piernikowe

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11