O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: orzechy
niedziela, 06 grudnia 2015
Smaczne i proste ciasto, które można przygotować nie używając piekarnika. Bardzo szybko znika :) Polecam ! przepis znalazłam u Aguzji
szklanka = 250 ml
Składniki : masa :
dodatkowo :
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Posiekać. 2,5 szklanki mleka i masło umieścić w rondelku. Zagotować. Do pozostałego mleka dodać obie mąki, jajko, budyń, oba cukry - dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem, żeby nie było grudek. Masę wlewać powoli na gotujące się mleko, energicznie mieszając - budyń ma być gładki i bez grudek. Gotować przez chwilę, do zgęstnienia. Odstawić na parę minut, aby trochę przestygł. Podzielić na 3 równe części. Blachę o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę kakaowych herbatników. Na nich rozsmarować 1 porcję budyniu. Na budyniu ułożyć warstwę jasnych herbatników, na nich drugą część masy, następnie ułożyć herbatniki kakaowe. Ostatnią część budyniu wyłożyć na ciemne ciastka i przykryć jasnymi. Puszkę masy kajmakowej umieścić na chwilę w ciepłej wodzie (zrobi się trochę rzadsza i będzie ją łatwiej rozsmarować). Masę wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować i lekko posolić. Posypać prażonymi orzechami. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).
środa, 28 stycznia 2015
Piernikowe w smaku, złociste ciasto z dodatkiem bakalii i mocnej czarnej herbaty. Bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy mikser i jedna miska :) przepis znalazłam u Atiny
szklanka = 250 ml Składniki :
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodać olej, konfiturę i herbatę. Do masy dodać mąkę połączoną z przyprawami i sodą, krótko wymieszać łyżką lub trzepaczką - do połączenia składników. Na końcu dodać bakalie, krótko wymieszać. Ciasto wlać do keksówki o wymiarach 35 x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C , piec przez ok.40 minut lub do suchego patyczka [moje ciasto potrzebowało ok.60 minut].
sobota, 13 września 2014
Bardzo słodkie batony, pełne orzechów i czekolady. Są pyszne, ale nie da się zjeść ich zbyt wiele. Przygotowałam je na dzisiejszy szkolny festyn i trochę się obawiałam, że z powodu nadmiernej słodyczy nie będzie na nie chętnych. Byłam mile zaskoczona, kiedy okazało się, że zniknęły do ostatniego okruszka :) przepis znalazłam u Madzi, która wypatrzyła go u Doroty
Składniki :
Blachę o wymiarach 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wlać rozpuszczone masło. Następnie równomiernie rozsypać na nim pokruszone ciastka, a na to posiekaną czekoladę. Posypać wiórkami kokosowymi, a potem orzechami. Całość zalać mlekiem skondensowanym. Nie mieszać ! Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok.30-40 minut. Gdy wierzch zacznie się rumienić, można przykryć blachę folią aluminiową (ja nie przykrywałam). Po upieczeniu ostudzić i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po schłodzeniu pokroić na kawałki.
czwartek, 06 lutego 2014
Pyszne czekoladowe ciasto, ciężkie i wilgotne. Konsystencją przypomina brownie. Odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Może nie wygląda zbyt pięknie, ale tę niedoskonałość nadrabia smakiem. Polecam ! źródło przepisu - "Kuchnia" nr 1 2014
Składniki :
Czekoladę posiekać i roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Ostudzić. Żółtka utrzeć z połową cukru, następnie zmiksować z jogurtem, ekstraktem z wanilii i solą. Wymieszać z roztopioną czekoladą z masłem, dodać mąkę gryczaną i orzechy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, wciąż ubijając stopniowo dodawać cukier. Ubitą pianę porcjami dodawać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.25-30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie jeszcze przez 10 minut, a następnie wyjąć i ostudzić. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
piątek, 11 października 2013
Jesienna klasyka - ciasto ze śliwkami. Tym razem w wersji orzechowej. Najsmaczniejsze w dniu pieczenia - ma wtedy delikatną chrupiącą skorupkę. Co nie znaczy, że na drugi dzień (o ile coś zostanie) smakuje gorzej ;) Ma jeszcze jedną zaletę - długo zachowuje świeżość. przepis znalazłam u Edytki
Składniki : ciasto :
wierzch :
Orzechy zmielić blenderem (można również użyć gotowych zmielonych). Śliwki umyć, wypestkować. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając dodawać kolejno jajka. Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm [użyłam kwadratowej o boku 24cm]. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.50 minut.
czwartek, 12 kwietnia 2012
Skoro dziś obchodzimy Dzień Czekolady, nie mogłam opublikować innego przepisu niż ten na czekoladową babkę :) Ciasto jest pyszne - delikatne, niezbyt suche, o wyczuwalnym smaku orzechów laskowych. Dodatek polewy czekoladowej jeszcze ten smak wzbogaca. To pyszny deser, który spodoba się wielbicielom czekolady :) Przepis znalazłam u Dorotus .
Składniki : ciasto :
polewa :
Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo wsypywać cukier, a potem nutellę. Następnie do masy kolejno dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, orzechy i mleko. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy z kominkiem [o średnicy 24cm]. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez 20 minut. Następnie temperaturę zwiększyć do 170°C i piec ciasto jeszcze przez 30 minut, lub dłużej- do suchego patyczka. Zrobić polewę : czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać. Ciepłą polewą polać ostudzone ciasto. |