| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: pomidory

poniedziałek, 16 wrze¶nia 2013

Czy uwierzycie, że jeszcze nigdy nie robiłam przecieru pomidorowego ?! To był mój pierwszy raz :) Nie mam pojęcia, dlaczego dopiero teraz - tym bardziej, że bardzo dużo go używam w kuchni, najczę¶ciej do sosu pomidorowego albo do zupy.

Nie mam zbyt wiele miejsca do przechowywania przetworów, więc postanowiłam zrobić chociaż kilka słoiczków. Do przecieru użyłam pomidorów lima, które na moim bazarku sprzedawane s± pod nazw± "jajo' ;) , ale mog± to być każde inne pomidory.

 

domowy przecier pomidorowy

 

Składniki :

  • bardzo dojrzałe, najlepiej mięsiste pomidory
  • sól

Pomidory umyć i ponacinać na krzyż. Sparzyć wrz±tkiem, a następnie obrać ze skórki. Pokroić na cz±stki i usun±ć szypułki. Włożyć do dużego, szerokiego garnka, przykryć i gotować przez kilkana¶cie minut na ¶rednim ogniu (pomidory maj± się rozgotować).

Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito (można użyć miksera z przystawk± do przecierania - bardzo ułatwia pracę). Wlać z powrotem do garnka, doprawić do smaku sol±. Gotować na ¶rednim ogniu (nie przykrywaj±c garnka), aż przecier zgęstnieje.

Gor±cy przecier wlać do wyparzonych słoików lub buteleczek, zakręcić. Pasteryzować przez 15 minut.