| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: papryka

niedziela, 13 stycznia 2013

Dość rzadko pojawiają się na moim blogu zupy - nie dlatego, że ich nie gotuję, tylko przez to, że najczęściej przygotowuję te same potrawy (zwykle te, co do których mam pewność, że będzie jadł je mój niejadek). Ale od czasu do czasu mam chęć na odmianę i sięgam po coś innego niż zwykle. Tak było i tym razem - zajrzałam do starego zeszytu z przepisami i znalazłam właśnie tę zupę. Ostatni raz robiłam ją kilkanaście lat temu, więc najwyższy czas przypomnieć sobie, jak smakuje :)

Ilości w przepisie są orientacyjne, każdy może je sobie dostosować do własnych upodobań smakowych.


przepis ze starego zeszytu

 

zupa po cygańsku

 

Składniki :

  • 2 marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • kawałek selera i pora
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 papryki [użyłam 1 czerwonej i 1 żółtej]
  • 300 g kiełbasy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki śmietanki
  • pół łyżeczki cząbru
  • pół łyżeczki tymianku
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • sól , czarny pieprz
  • 2-3 łyżki oleju lub smalcu

 

Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w półplasterki.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną paprykę, cebulę i kiełbasę. Dusić na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, cząber i tymianek.

Do dużego garnka wlać 2-2,5 litra wody, dodać łyżeczkę soli, ziele angielskie i listek laurowy, zagotować, wrzucić obraną, pokrojoną włoszczyznę. Ugotować wywar. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować je do miękkości. Następnie wrzucić uduszone warzywa z kiełbasą, dodać słodką paprykę i czosnek, pogotować razem przez kilka minut. Dodać śmietankę, doprawić zupę solą, pieprzem i majerankiem.

Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.

środa, 15 lutego 2012

Smaczny sposób na pozbycie się resztek z lodówki :) Makaronowa zapiekanka jest bardzo sycąca i do tego dobrze smakuje. Za każdym razem może być w innej wersji smakowej w zależności od tego, co mamy w lodówce.

przepis własny

 

zapiekanka makaronowa

 

Składniki :

  • 2 szklanki suchego makaronu
  • 125 g szynki
  • 200 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1/4 strąka czerwonej papryki
  • 2 gałązki szczypiorku
  • pół szklanki śmietany
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • sól , pieprz , ulubione zioła
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą, odcedzić.

Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (użyłam sproszkowanego czosnku i przyprawy do zapiekanek).

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Szczypiorek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojone pieczarki. Smażyć, aż odparuje sok. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć na talerzyk i odłożyć na bok. Na patelnię wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać po chwili paprykę, a po 2-3 minutach szynkę. Smażyć jeszcze przez parę minut (3-4). Zdjąć z ognia.

Podsmażone warzywa z szynką wrzucić do makaronu, dodać pieczarki i szczypiorek, wymieszać. Przełożyć do posmarowanej olejem formy do zapiekania o wymiarach 24x14 cm. Zalać śmietaną z jajkami i posypać startym żółtym serem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać przez ok.20 minut. 

piątek, 30 grudnia 2011

Kiedy zobaczyłam u Wiosenki ten przepis, od razu wiedziałam, że to coś dla mnie. Chociaż moja ulubiona rybna potrawa to tradycyjny śledź w oleju z cebulką, to lubię też wszelkiego rodzaju śledzie na słodko. Robiłam już wersję z rodzynkami, suszonymi śliwkami, w śmietanie - teraz pora na śledzia z ananasem, rodzynkami i papryką. Polecam !

 

śledzie w sosie słodko-kwaśnym

 

Składniki :

  • 500 g solonych płatów śledziowych
  • 60 g oleju
  • 50 g rodzynków
  • 3 plastry ananasa
  • pół szklanki zalewy ananasowej
  • pół szklanki pikantnego ketchupu
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól , pieprz
  • cukier - dałam 1 łyżeczkę

 

Śledzie moczyć przez ok.7 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę.

Rodzynki zalać wrzątkiem na parę minut. Odcedzić.

Cebulę obrać, pokroić w grube półkrążki i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w grubą kostkę paprykę. Dusić przez 3-4 minuty.

Do podduszonej cebuli z papryką dodać pokrojonego ananasa, rodzynki, ocet, koncentrat, ketchup, zalewę ananasową, pieprz, sól i cukier. Dusić razem jeszcze przez chwilę. Po zdjęciu z ognia lekko przestudzić.

Śledzie wyjąć z wody, osączyć i pokroić na kawałki. Wymieszać z sosem. Wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.

 

sobota, 19 listopada 2011

Jakiś czas temu otrzymałam miłego maila od pana Marcina, który po raz kolejny zaproponował mi udział w testowaniu produktów marki Blue Dragon. Tym razem głównym bohaterem akcji są produkty kuchni chińskiej.

Kilka dni temu dotarła do mnie paczka od producenta, firmy AB Foods. Zawierała podstawowe składniki potrzebne do przygotowania chińskich potraw. Większość z nich pozwala na przyrządzenie smacznego dania w ciągu kilku lub kilkunastu minut. Ich dodatkowym atutem jest brak konserwantów i sztucznych barwników - sosy są przygotowane na bazie naturalnych składników.

 

blue dragon - produkty

 

Na pierwszy ogień do testowania poszły sosy w saszetkach - spodobało mi się, że są to małe porcje, pozwalające na przyrządzenie dania dla dwóch osób. Zaczęłam od sosu Teriyaki - jest to mieszanka m.in. japońskiego sosu sojowego, sake i przyprawy mirin. Skorzystałam z przepisu na kurczaka z broszurki dołączonej do przesyłki. Danie przygotowuje się bardzo prosto, wystarczyło 15 minut - i na stole pojawił się obiad :) Tak przygotowany kurczak bardzo nam smakował, chociaż sos mógłby być bardziej słony.

 

Składniki :

  • 1 saszetka sosu Teriyaki Blue Dragon
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • filet z kurczaka, pokrojony w kostkę
  • pół czerwonej papryki + pół zielonej, pokrojone w paski [użyłam 1 czerwonej papryki]
  • 4 pieczarki średniej wielkości
  • 1 cebula pokrojona w piórka

+ ok. 2 filiżanki gotowanego ryżu

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso z kurczaka - przez 5 minut. Następnie dodać paprykę, pieczarki  i cebulę. Smażyć na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać sos Teriyaki, dokładnie wymieszać i smażyć wszystko jeszcze przez chwilę.

Podawać na gorąco, z ryżem.

 

kurczak teriyaki

poniedziałek, 14 listopada 2011

Ciąg dalszy testowania przepisów - tym razem na warsztat poszły ryby. Lubię śledzie prawie w każdej postaci, więc postanowiłam wypróbować przepis na śledzie po kaszubsku.

Marynowane śledzie w gęstym paprykowo-pomidorowym sosie to smaczna przekąska. Dla mnie troszeczkę za kwaśna, dodałabym więcej cukru do marynaty albo do sosu. Mam nadzieję, że się przegryzą i za 2-3 dni będą w sam raz :)

To moja trzecia propozycja do akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl .

 Przepis z książki "Kuchnia polska - potrawy regionalne" H.Szymanderskiej.

 

śledzie po kaszubsku

 

Składniki :

  • 4 filety śledziowe ( ok. 250 g )
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2-3 łyżki białego wina

marynata :

  • 1 szklanka białego octu winnego
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • szczypta cukru
  • pieprz

sos :

  • 1/3 szklanki ketchupu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Przygotować marynatę : do rondla wlać ocet i wodę, dodać gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy, cukier oraz pieprz - zagotować, następnie przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Ostudzić.

Filety śledziowe ułożyć w salaterce, zalać letnią marynatą, odstawić na 24 godziny.

Na drugi dzień :

Zalać umyte rodzynki winem, odstawić na 20 minut.

Śledzie wyjąć z marynaty, pokroić w wąskie, ukośne paski i zwijać koreczki. Układać ma półmisku, w środek każdego koreczka włożyć rodzynkę.

Przygotować sos : ketchup wymieszać starannie z olejem, dodać posiekaną paprykę i natkę, doprawić pieprzem. Śledzie polać sosem i wstawić na 2 godziny do lodówki.

Podawać mocno schłodzone .

 

śledzie po kaszubsku

 

Gotujemy po polsku!

poniedziałek, 12 września 2011

Ta pikantna potrawa pochodzi z kuchni meksykańskiej i teksańskiej. To smaczne połączenie mielonego mięsa, fasoli i pomidorów z aromatycznymi przyprawami. Jej przygotowanie jest proste i niezbyt czasochłonne. Świetne danie na imprezę -  można przygotować je wcześniej, a potem tylko odgrzać.  

Przepis pochodzi z tej strony .

 

chilli con carne

 

Składniki ( porcja dla 4 osób ) :

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów ( 400 g )
  • puszka czerwonej fasolki ( 400 g )
  • 1 kostka rosołowa ( wołowa ) - żeby było zdrowiej, można ją zastąpić 300 ml rosołu
  • 1 czubata łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • pół łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • sól , pieprz

 

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.

Na rozgrzaną dużą patelnię wlać olej i wrzucić cebulę. Smażyć na niedużym ogniu przez ok.5 minut, aż stanie się miękka i szklista. Dodać czosnek, czerwoną paprykę, chili, słodką paprykę i kumin. Podsmażać przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodać mielone mięso, smażyć , aż się zarumieni i straci różowy kolor (co najmniej 5 minut).

Kostkę rosołową rozpuścić w 300 ml wrzątku. Bulion wlać do podsmażonego mięsa. Dodać pomidory z puszki, majeranek, cukier, dużą szczyptę soli i pieprzu oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Przykryć - gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień do minimum. Gotować 20 minut, od czasu do czasu zamieszać. W razie potrzeby podlać paroma łyżkami wody.

Po 20 minutach gotowania dodać opłukaną i odsączoną na sitku fasolkę. Gotować przez 10 minut - tym razem bez przykrycia.

Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i odstawić na 10 minut.

Podawać na gorąco z białym ryżem, plackami tortilli lub po prostu z pieczywem.

 
1 , 2 , 3 , 4