O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: jajko
niedziela, 06 listopada 2016
Ciasto pierogowe robiłam z różnych przepisów, do niedawna moim ulubionym był ten składający się tylko z dwóch składników : mąki i wrzątku. Jakiś czas temu u Negreski natknęłam się na przepis z dodatkiem jajka i oleju. Wypróbowałam - i okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest bardzo plastyczne, świetnie się wałkuje i formuje. Po ugotowaniu jest miękkie i delikatne. Po prostu ideał ! Polecam :) przepis - Negresca
Składniki :
+ dowolny farsz - zrobiłam trochę ruskich i trochę z mięsem
Mąkę i sól wsypać do miski, zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić, by przestygła. Do przestudzonej mieszanki dodać olej i jajko, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut. Na oprószonym mąką blacie wałkować kawałki ciasta, wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać je partiami na osolony wrzątek, gotować 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z ulubionymi dodatkami.
środa, 07 marca 2012
Od dawna chciałam zrobić prawdziwy domowy makaron. Odstraszało mnie tylko wałkowanie twardego ciasta - trzeba w nie włożyć trochę siły, a moje nadgarstki są niezbyt odporne na takie szaleństwa. Z pomocą przyszła mi koleżanka, która pożyczyła mi maszynkę do makaronu (dzięki Ewciu!). Z takim pomocnikiem produkcja makaronu przebiegła bezproblemowo :) Jest wiele przepisów na domowy makaron, ja na początek sięgnęłam do przepisu Dorotus na podstawowe ciasto makaronowe.
Składniki :
Składniki umieścić w misie miksera, dokładnie wyrobić. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać odrobinę oliwy lub wody. Wyjąć z misy miksera i ręcznie zagniatać przez 2 minuty. Ciasto przykryć folią i dać mu odpocząć przez 20 minut. Ciasto podzielić na części. Pracując z jedną częścią ciasta (reszta pozostaje pod folią), rozwałkować je, w razie potrzeby podsypując minimalną ilością mąki, na grubość ok.1 mm (lub grubiej, jeżeli lubicie), a następnie pokroić w paski. Można sobie ułatwić zadanie używając maszynki do makaronu - wtedy wałkowanie i krojenie przebiega znacznie sprawniej. Na tym etapie można makaron wysuszyć i nieugotowany przechowywać do kilku miesięcy w szczelnym pojemniku. UWAGA : makaron powinien być bardzo dobrze wysuszony ! Przygotowany, pocięty makaron wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez ok. 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą.
Makaron zrobiłam z potrójnej porcji czyli 300 g mąki i 3 jajek. Większą część ciasta makaronowego przerobiłam na makaron nitki, który później wylądował w rosole.
A pozostałą część pokroiłam nieco grubiej i uzyskałam tagliatelle,
które zjedliśmy z dodatkiem pesto :)
środa, 14 grudnia 2011
Lekka, biszkoptowa babka o waniliowym smaku. Dość słodka - dla przełamania słodyczy można polać ją roztopioną gorzką czekoladą. Przepis ze starego numeru Poradnika Domowego.
Składniki :
Masło roztopić i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i utrzeć na puch. Do białek ubitych z cukrem wlać żółtka, zmiksować. Cały czas miksując stopniowo wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Ubitą masę zmiksować z ostudzonym masłem. Wlać do formy* wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190°C** i piec przez około 45 minut [lub do suchego patyczka].
* ponieważ w przepisie nie było podanych wymiarów formy, postanowiłam użyć keksówki o wymiarach 35x12 cm. Jednak polecam użycie szerokiej, niskiej blachy - w keksówce pieczenie trwa dłużej - moja babka spędziła w piekarniku 1 godzinę i 15 minut [ co zresztą widać po mocno przypieczonym wierzchu ;) ] . ** w oryginalnym przepisie podano, że ciasto należy wstawić do średnio nagrzanego piekarnika - wg "Kuchni Polskiej" to ok. 180-200°C
czwartek, 08 grudnia 2011
Wyjątkowo niefotogeniczna sałatka, z serii tych, które lepiej smakują niż wyglądają ;) Przepis od sąsiadki mojej Mamy.
Składniki :
Śledzie* pokroić w kostkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i ogórki również pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki (oprócz jajek) włożyć do miski i wymieszać. Przełożyć do salaterki i posypać drobno posiekanymi jajkami na twardo.
*jeżeli śledzie są bardzo słone, można je wcześniej wymoczyć w wodzie
piątek, 04 marca 2011
Trochę spóźniony przepis tłustoczwartkowy ;) Wczoraj wyciągnęłam z szuflady zapomnianą foremkę rozetkową do smażenia chruścików i postanowiłam usmażyć parę gwiazdek. Skorzystałam z przepisu, który był dołączony do foremki. Zrobiłam je z połowy podanych składników. Na początku smażyło się całkiem dobrze, błyskawicznie powstawały kolejne ciasteczka, ale po jakimś czasie ciasto zaczęło spadać z foremki i nie mogłam go donieść do garnka z tłuszczem. Musiałam w połowie zakończyć smażenie , bo nie miałam już do niego cierpliwości ;) Ciasteczka wyszły kruche, najbardziej smakowały nam na gorąco, oprószone cukrem pudrem. Można powiedzieć, że to była taka namiastka faworków ( jednak zdecydowanie wolę faworki ;)) ) .
Składniki :
do smażenia :
do posypania :
Z podanych składników przygotować dość gęste ciasto naleśnikowe. W garnku rozgrzać olej lub smalec ( dość dużo ). Żelazną rozetkę zanurzyć w gorącym tłuszczu, a następnie do 3/4 wysokości w cieście. Ponownie włożyć do rozgrzanego tłuszczu i trzymać w nim, aż ciasto odklei się od foremki (czasem trzeba mu pomóc widelcem). Wtedy foremkę zanurzyć znów w cieście i w ten sposób robić kolejno ciastka. Chruściki smażyć po obu stronach na rumiano, a następnie wyjmować łyżką cedzakową i osączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.
niedziela, 07 listopada 2010
Na dzisiejsze śniadanie przygotowałam jajecznicę z szynką. To już szósta potrawa przyrządzona przeze mnie z okazji Gotowania po polsku - akcji pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl źródło przepisu : Kuchnia Polska
Składniki :
Jajka umyć, wybić do miseczki, rozmieszać z wodą i osolić. Wędlinę pokroić w kostkę, podsmażyć szybko na tłuszczu. Do podsmażonej szynki wlać jajka, smażyć miesząjąc, aby jajecznica była w dużych pulchnych kawałkach. Wyłożyć na ogrzane talerze i od razu podawać. |