| < Marzec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: chałka

niedziela, 13 kwietnia 2008

To ciasto jest ¶wietnym sposobem na zużycie czerstwej chałki lub ciasta drożdżowego . Jest proste , bardzo smaczne i szybko się je robi . Można je zje¶ć na gor±co - prosto z piekarnika , ale równie dobrze smakuje na zimno .

Przepis pochodzi z "Poradnika Domowego"

 

legumina z chałki

 

Składniki :

  • 20 dag czerstwej chałki ( mog± też być bułki ma¶lane lub zwykłe , ciasto drożdżowe albo pieczywo tostowe )
  • 12 dag masła lub margaryny ( dałam pół na pół )
  • 15 dag cukru ( u mnie br±zowy + zwykły - po połowie )
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jabłka + 1 banan ( oczywi¶cie mog± być inne owoce )
  • cynamon


Pieczywo pokroić w kostkę i zalać mlekiem . Odcisn±ć , rozetrzeć na jednolit± masę . Owoce obrać i pokroić w kostkę , wymieszać z cynamonem . Żółtka utrzeć z cukrem , poł±czyć z mas± z chałki , dodać roztopiony tłuszcz , zmiksować . Dodać owoce , wymieszać . Ubić pianę z białek i dodać do masy chałkowej , wymieszać . Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułk± tart± .

Piec w temperaturze 190°C przez około 30-35 minut - moja tortownica ma ¶rednicę 31 cm - jeżeli pieczemy w mniejszej tortownicy , trzeba czas pieczenia wydłużyć do ok.1 godziny .