| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: morele

czwartek, 14 sierpnia 2014

Tego lata postanowiłam, że przygotuję parę słoiczków powideł morelowych. Są idealne (wręcz niezbędne) do kantyczki. Do chałki albo bułeczek też będą pasować :)

Miałam do przerobienia parę kilo bardzo dojrzałych moreli - w sam raz na przetwory !

 

powidła morelowe

 

Składniki :

  • 4-4,5 kg dojrzałych moreli
  • ok. 3 szklanki cukru (ok.660 g) - w zależności od dojrzałości owoców
  • sok z połowy cytryny
  • 1 laska cynamonu (opcjonalnie)

 

Morele* umyć, przepołowić, usunąć pestki. Włożyć do szerokiego, niskiego garnka o grubym dnie. Jeżeli są mało soczyste, wlać pół szklanki wody (moje puściły dużo soku, więc nie było potrzeby dodawania wody). Dodać sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozgotują, od czasu do czasu mieszając.

Rozgotowane owoce zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko. Dodać cukier, wymieszać. Wrzucić laskę cynamonu. Gotować na małym ogniu (co jakiś czas mieszając), aż masa odparuje i zgęstnieje. 

Wyjąć cynamon. Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić. Pasteryzować przez ok.15-20 minut.

 

* morele można przed obróbką obrać ze skórki.

**gotowanie powideł można sobie rozłożyć na kilka dni, codziennie podgrzewając masę owocową

 

powidła morelowe

 

Przepis dodaję do akcji Kabamaigi - Morelkowo Brzoskwiniowo 6 .

 

piątek, 05 września 2008

              Od dawna chciałam wypróbować przepis na crumble , który kiedyś podała Majanka .  Dzisiaj nadarzyła się okazja - w planach miałam pieczenie sernikobrownie z malinami , ale okazało się , że nie mam wszystkich potrzebnych składników . A że chciało mi się czegoś malinowego - zrobiłam crumble z malinami . Dorzuciłam też kilka moreli , które plątały mi się po kuchni ;-) 

        Deser raczej nie jest fotogeniczny , ale za to smaczny i aromatyczny . Podany na gorąco z dodatkiem gęstego bałkańskiego jogurtu przypominał mi w smaku szarlotkę na gorąco z lodami . I jeszcze ta chrupiąca kruszonka .... mniam !

 

crumble malinowo-morelowe

 

 

Składniki :

kruszonka : 

  • 150 g zimnego masła
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( właściwie można by go pominąć )

owoce :

  • garść malin
  • 3-4 morele pokrojone w ćwiartki ( oczywiście bez pestek )
  • 2 łyżki brązowego cukru + cukier waniliowy
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej

 

       Składniki kruszonki wymieszać i posiekać nożem , pod koniec siekania można dodać proszek do pieczenia . Maliny wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną , dodać kawałki moreli , połączyć . 

       Naczynie do zapiekania posmarować masłem , ułożyć owoce . Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 20-30 minut .  

 

Uwagi : kruszonkę zrobiłam z połowy podanych składników . Całość piekłam w okrągłej pokrywie od naczynia żaroodpornego .