| < Kwiecień 2014 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. PAJACYK
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: m±ka ziemniaczana

wtorek, 19 lutego 2013

Smaczny domowy kisiel, w 100% naturalny. O wiele zdrowszy od sklepowego, pełnego sztucznych barwników i innych dodatków smakowych. Można go zrobić z dowolnych owoców, mog± być ¶wieże lub mrożone. W zależno¶ci od ilo¶ci dodanej m±ki ziemniaczanej może być mniej lub bardziej płynny - co kto lubi. Ja wolę gęsty :)

Ľródło przepisu - Kwestia Smaku

 

domowy kisiel

 

Składniki :

  • 2 szklanki owoców ¶wieżych lub mrożonych [u mnie truskawki i kilka ¶liwek]
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżeczki cukru [dałam 6]
  • 3 płaskie łyżeczki m±ki ziemniaczanej [dałam 5]

 

Do rondelka włożyć owoce, wlać 2,5 szklanki zimnej wody, dodać cukier, zagotować. Gotować przez 2 minuty.

M±kę ziemniaczan± wsypać do pozostałej 0,5 szklanki wody, wymieszać, wlać do gotuj±cych się owoców, wymieszać, zagotować. Jeżeli po zagotowaniu kisiel nie będzie do¶ć gęsty, należy wymieszać 1 łyżeczkę m±ki ziemniaczanej z niewielk± ilo¶ci± zimnej wody, dodać do kisielu i zagotować. Ostudzić.

 

sobota, 26 stycznia 2013

Jeżeli nie macie pomysłu, co zrobić z nadpoczęt± paczk± twarogu, to możecie upiec tak± babkę. Jest do¶ć wilgotna i ciężka, w smaku przypomina oponki serowe. Do ¶rodka można wrzucić ulubione bakalie - w mojej babce wyl±dowały rodzynki. Jeżeli lubicie bardziej intensywne smaki, polecam dodanie ¶wieżo startej skórki cytrynowej lub 2-3 łyżeczek ekstraktu z wanilii.

Przepis podany przez Krystynę9 na stronie mniammniam oraz na forum cincin .

 

babka twarogowa z rodzynkami

 

Składniki :

  • 200 g m±ki tortowej
  • 100 g m±ki ziemniaczanej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 100 g margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g twarogu [użyłam paczkowanego, półtłustego]
  • rodzynki, żurawina lub suszone morele - ok.100 g

 

Babkow± formę z kominkiem o ¶rednicy 22 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć cukrem pudrem.

Margarynę/masło rozpu¶cić i ostudzić.

Do miski przesiać obie m±ki i proszek do pieczenia. Dodać cukier, przestudzony tłuszcz i lekko roztrzepane jajka. Zmiksować na jednolit± masę.

Twaróg przetrzeć przez sito i dodać do masy. Wymieszać łyżk±. Dodać sok cytrynowy i rodzynki. Zamieszać, przełożyć do formy i wyrównać wierzch.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-195°C i piec przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 165-170°C i piec jeszcze przez 25-30 minut [do suchego patyczka].

Upieczone ciasto wyj±ć z piekarnika, odstawić na kilka minut na kratkę, a następnie wyj±ć babkę na talerz i posypać cukrem pudrem.

 

babka twarogowa z rodzynkami

 

 

babka twarogowa z rodzynkami

wtorek, 25 maja 2010

W miniony weekend postanowiłam w końcu wypróbować przepis na słodkie ciastka "pieczarki", znaleziony na rosyjskim forum kulinarnym przez Krystynę9 z forum cincin. Od dawna mnie korciło, żeby je upiec - ciekawa byłam, jak smakuj± - bo wygl±daj± nieĽle. I na tym niestety ich zalety się kończ± - smak ( a wła¶ciwie brak smaku ) mnie nie zachwycił. Ciasteczka s± piaskowe, bardzo suche i sypkie - miałam wrażenie , że jem posłodzon± m±kę :( No i mocno czuć w nich sodę. Jedno trzeba im przyznać - wygl±daj± jak prawdziwe pieczarki ;-)  Przepis zamieszczam jako ciekawostkę :-)

 

słodkie pieczarki

 

Składniki :

  • 1 jajko
  • 2 niepełne szklanki m±ki ziemniaczanej ( mierzone szklank± o poj. 250 ml )
  • 2 czubate łyżki m±ki pszennej
  • 150 g margaryny
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • kakao

+ pusta, sucha butelka np. po wodzie mineralnej


Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko, chwilę ucierać. Obie maki wymieszać z sod± i wsypać do masy jajeczno-margarynowej. Utrzeć razem.

Ciasto podzielić na kulki wielko¶ci orzecha włoskiego i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Do małej miseczki wsypać kakao. Końcówkę butelki maczać w kakao i delikatnie wciskać w kulki ciasta ( na zmianę - w kakao, w kulkę , w kakao itd. ).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 15 minut.

 

słodkie pieczarki

 

pi±tek, 23 stycznia 2009

Już od dłuższego czasu miałam ochotę na zwykł± babkę piaskow± - i ci±gle odkładałam jej upieczenie . W końcu się zmobilizowałam i dzisiaj j± upiekłam  . Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na forum cincin przez  Ewę . Miałam okazję próbować babki w jej wykonaniu , więc wiedziałam , że to ciasto jest smaczne . Ewa robi j± z aromatem cytrynowym , ja postanowiłam upiec babkę marmurkow± z dodatkiem kakao i aromatu waniliowego.   Wyszła dokładnie taka , na jak± od dawna miałam ochotę - sypka , pachn±ca wanili± i kakao - ot , takie łatwe i dobre ciasto do kawy . Polecam !

 

babka piaskowa marmurkowa

 

Składniki :

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m±ki pszennej
  • 3/4 szklanki m±ki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna - rozpuszczona i ostudzona
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki gorzkiego kakao


Jajka utrzeć z cukrem , nadal miksuj±c stopniowo dodawać obie m±ki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Do masy wlać rozpuszczon± margarynę , zmiksować i dodać aromat waniliowy .

Odlać 1/3 czę¶ć ciasta , dodać do niej kakao i zmiksować .

Formę keksow± [ u mnie 35 x 11 cm ] wysmarować margaryn± i oprószyć bułk± tart± . Wlać jasne ciasto , następnie wyłożyć ciemne ciasto na całej długo¶ci .

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 40-50 minut [ u mnie potrzebowało 65 minut ] .

 

babka piaskowa marmurkowa

 

 

¶roda, 26 listopada 2008

            Czasem nie wiadomo , co zrobić z nadmiarem ugotowanych ziemniaków . Wtedy przydaje się przepis na kluski ¶l±skie . Proste i szybkie - wystarczy chwila i mamy smaczny obiad :)

 

kluski ¶l±skie

 

Składniki :

  • ugotowane ziemniaki
  • m±ka ziemniaczana
  • jajko

 

        Ziemniaki przecisn±ć przez praskę lub dobrze pognie¶ć , żeby nie było grudek . Przełożyć do miski , wyrównać powierzchnię , wyj±ć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać  m±kę ziemniaczan± ( tyle, ile zajmowały wyjęte ziemniaki ) . Włożyć z powrotem wyjęte wcze¶niej ziemniaki , dodać jajko i zagnie¶ć ciasto .

        Z masy ziemniaczanej lepić kulki wielko¶ci orzecha włoskiego , następnie kciukiem zrobić w każdej kulce wgłębienie . 

        W garnku zagotować wodę z sol± , na wrz±tek wrzucać partiami kluski - kiedy wypłyn± , gotować jeszcze 2-3 minuty . Podawać na gor±co , polane sosem mięsnym lub pieczarkowym .

niedziela, 05 paĽdziernika 2008

Przepis na tę babkę zmałpowałam od Edysi , która rozpoczęła ni± Ziemniaczany Tydzień . Już kiedy¶ miałam okazję piec babkę z dodatkiem ziemniaków , więc wiedziałam czego mogę się spodziewać . Tym chętniej sięgnęłam po Edysiowy przepis :)

Ciasto wyszło delikatne i miękkie czyli takie , jak być powinno . W sam raz na niedzielny podwieczorek !

 

babka drożdżowa z ziemniakami


Składniki :

  • 400 g m±ki pszennej
  • 1 czubata łyżka m±ki ziemniaczanej
  • 1 op.cukru waniliowego
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 op.suchych drożdży ( 7 g ) - [ ja dałam 2,5 dag ¶wieżych drożdży ]
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • pół szklanki mleka
  • 100 g stopionego masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 100 g rodzynek [ pominęłam ]


 

Mleko lekko podgrzać , ziemniaki rozgnie¶ć na puree . M±kę wsypać do miski , dodać m±kę ziemniaczan± , cukier waniliowy , cukier puder , drożdże , sól i ziemniaki . Wymieszać . Dolać letnie mleko , masło , żółtka i oliwę . Wyrobić ciasto [ jeżeli dodajemy ¶wieże drożdże , to najpierw trzeba zrobić zaczyn : drożdże rozetrzeć z cukrem i 2 łyżeczkami m±ki , zalać letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do momentu , aż zacznie rosn±ć i podwoi objęto¶ć - wtedy wlać do m±ki i mieszać z pozostałymi składnikami ] .

Wyrobione ciasto przykryć ¶ciereczk± i odstawić na około 1 godzinę . Potem ponownie wyrobić i przełożyć do natłuszczonej formy . Przykryć i odstawić jeszcze na chwilę .

Piec w temperaturze 160°C przez około 40 minut [ u mnie - 45 minut ] .

Babkę wyj±ć z formy , ostudzić . Ostudzon± polukrować lukrem zrobionym z 1/2 szklanki cukru pudru utartego z odrobin± gor±cej wody .

 

babka drożdżowa edysi

 

 

babka drożdżowa z ziemniakami

 

 
1 , 2