| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: serek homogenizowany

sobota, 05 stycznia 2013

Smaczny waniliowy sernik zamknięty pomiędzy warstwami kakaowego ciasta. W sam raz na leniwe sobotnie popołudnie.

Przepis ze starego zeszytu, otrzymany od koleżanki  (u której pierwszy raz go spróbowałam) :)

 

ambasador

 

Składniki :

szklanka = 250 ml

ciasto :

  • 2 szklanki m±ki
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 3 łyżki ¶mietany
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa :

  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 6 białek

 

M±kę, cukier i masło posiekać na stolnicy, dodać żółtka, ¶mietanę, kakao i proszek do pieczenia. Zagnie¶ć ciasto, owin±ć je w folię i włożyć na 1-1,5 godz. do zamrażarki.

Zamrożone ciasto podzielić na 2 równe czę¶ci. Jedn± zetrzeć na tarce na dno blachy o wymiarach 35x25 cm.

Składniki masy serowej zmiksować* i wylać na przygotowany spód. Na wierzch zetrzeć drug± czę¶ć ciasta. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.1,10 - 1,30 godz.


 *jeżeli chcecie, żeby masa była lżejsza, to zmiksujcie wszystkie składniki oprócz białek, a potem delikatnie wmieszajcie ubit± na sztywno pianę.

 

sernik ambasador