| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: szparagi

poniedziałek, 17 maja 2010

Proste dania są często najlepsze - tak było i tym razem. Już dawno miałam ochotę spróbować, jak smakują grillowane szparagi - a że jest pełnia sezonu szparagowego, postanowiłam w końcu spełnić to marzenie :) Wybrałam zielone szparagi, bo są delikatne i szybko się je przygotowuje - a po przyrządzeniu są chrupkie i soczyste - bardzo nam smakowały !

 

grillowane szparagi

 

Składniki :

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

 

Szparagi umyć i odłamać końce. Każdego szparaga przekroić w poprzek na pół.

Patelnię grillową rozgrzać, posmarować oliwą z oliwek. Na rozgrzanej patelni ułożyć przekrojone szparagi. Grillować przez około 5-6 minut (po 2,5-3 minuty z każdej strony). Po usmażeniu oprószyć solą i od razu podawać.  

akcja   Przepis dołączam do akcji "Sezon na szparagi"

wtorek, 02 czerwca 2009

 

Tym razem w roli głównej wystąpiły białe szparagi. Przyznam szczerze, że wolę jednak te zielone - są delikatniejsze i nie trzeba ich obierać, bo nie mają łyka.  Białe są niezłe, ale jest z nimi więcej zabawy. Podane z roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą były smacznym dodatkiem do obiadu :)

 

białe szparagi

 

Składniki :

  • pęczek białych szparagów ( 500 g )
  • sól , cukier
  • bułka tarta
  • masło


Szparagi obrać do 3/4 wysokości , odłamać zdrewniałe końcówki. Obrane szparagi związać nitką w pęczek. Ugotować w niedużej ilości osolonej i lekko osłodzonej wody - przez około 15 minut  [ najlepiej gotować w wysokim garnku , tak aby główki szparagów wystawały ponad powierzchnię wody - niestety takiego garnka nie posiadam , więc szparagi gotowałam w szerokim , płaskim garnku ].

Ugotowane szparagi delikatnie wyjąć z garnka [ najlepiej łyżką cedzakową ] , odsączone ułożyć na półmisku i polać bułką tartą zrumienioną na maśle.

 

białe szparagi


 

niedziela, 10 maja 2009

Zaczął się sezon szparagowy , więc postanowiłam wypróbować przepis na sałatkę z dodatkiem tych delikatnych warzyw. Przepis pochodzi ze starego numeru "Poradnika Domowego".

 

sałatka szparagowa

 

Składniki :

  • 500 g szparagów [ użyłam zielonych ]
  • 150 g szynki
  • 2 jajka na twardo
  • 2 nieduże ogórki konserwowe

sos :

  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • szczypta cukru
  • pieprz

Szparagi ugotować [ gotowałam na parze ] , ostudzić. Pokroić na 1,5 - 2 cm kawałki. Szynkę, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę , wymieszać ze szparagami. Dodać sos, delikatnie wymieszać. Schłodzić.