| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: dżem

pi±tek, 09 maja 2014

Mam w szafce parę słoiczków dżemu ¶liwkowego. Jako¶ nie ma na niego chętnych, bo wyszedł mi zbyt słodki. Nie miałam pomysłu na jego wykorzystanie, aż do chwili, gdy u Joli znalazłam przepis na smaczn± babkę murzynkow±. To ¶wietny sposób na zużycie zapasów dżemu :) Babka trochę przypomina w smaku piernik dzięki dodatkowi przyprawy korzennej, pięknie pachnie podczas pieczenia i dobrze smakuje. A przy tym przepis jest bardzo prosty - wystarczy zmiksować składniki, przelać do formy i upiec .

przepis Joli z bloga "Nasze życie od kuchni" 

 

babka murzynkowa

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • pół słoika dżemu
  • 3 łyżki kakao
  • 3 szklanki m±ki
  • 2 łyżeczki sody
  • 2-3 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika

 

M±kę, kakao, sodę i cynamon/przyprawę przesiać do miski. Dodać cukier, jajka, mleko, olej i dżem. Zmiksować na gładk±, jednolit± masę.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej kasz± mann± foremki babkowej o pojemno¶ci 2,5 l [użyłam keksówki  o wymiarach 35x12 cm]. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.1 godzinę lub dłużej, do suchego patyczka [moja babka potrzebowała prawie 1,5 godziny w piekarniku - chyba moja forma była trochę za mała na tę ilo¶ć ciasta].

Po wyjęciu z piekarnika babkę pozostawić w formie przez 15 minut, a następnie wyj±ć z formy i ostudzić na kratce.

 

wtorek, 02 kwietnia 2013

¦więta to dla mnie okazja do testowania nowych przepisów - lubię, kiedy na ¶wi±tecznym stole pojawia się co¶ innego niż zwykle. Łatwiej jest mi się zmobilizować do przygotowania bardziej pracochłonnych wypieków, bo na co dzień zwykle brakuje mi na to czasu.

Tak też było i tym razem - Pani± Walewsk± miałam ochotę zrobić już dawno temu, tylko jako¶ nie mogłam się za ni± zabrać ;) W końcu zmotywowała mnie nadchodz±ca Wielkanoc :)

Przepis pochodzi z Moich Wypieków .

 

pani walewska (pychotka)

 

Składniki :

kruche ciasto :

  • 500 g m±ki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny [dałam 250 g]
  • 6 żółtek

beza :

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej

dodatkowo :

  • 450 g dżemu z czarnej porzeczki [nie doczytałam i dodałam tylko 280-gramowy słoiczek]
  • 120 g płatków migdałowych [nie udało mi się ich kupić, więc je pominęłam]

 krem :

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki m±ki pszennej
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru migdałowego [użyłam cukru waniliowego]
  • 200 g masła
  • kilka kropelek aromatu migdałowego
  • opcjonalnie : 2 łyżki Amaretto

 

Kruche ciasto : wszystkie składniki wyrobić, następnie powstałe ciasto zagnie¶ć w kulę i podzielić j± na pół.  Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedn± czę¶ć ciasta rozwałkować, wyłożyć na spód i wyrównać. Posmarować połow± dżemu porzeczkowego.

Białka ubić na sztywn± pianę. Następnie stopniowo (to ważne !) dodawać małymi partiami cukier, cały czas ubijaj±c. Na końcu dodać m±kę ziemniaczan± i delikatnie wymieszać. Połowę masy bezowej wyłożyć na posmarowane dżemem ciasto i posypać je płatkami migdałowymi [ o ile je mamy ;) ].

Identycznie post±pić z pozostałym ciastem, dżemem i bez±.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok. 40 minut. Jeżeli mamy dwie jednakowej wielko¶ci blachy, można obydwa placki upiec jednocze¶nie w piekarniku z wł±czonym termoobiegiem. Jeżeli nie, upiec jeden po drugim - wtedy najlepiej przygotować drug± bezę bezpo¶rednio przed pieczeniem.

Upieczone placki ostudzić.

Przygotować krem : 1 szklankę mleka zagotować z cukrami. Drug± zmiksować z żółtkami i m±k± (tak, jak na budyń), wlać do gotuj±cego się mleka, zagotować. Przykryć foli± spożywcz± i odstawić do ostudzenia.

Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksuj±c. Dodać aromat migdałowy (i Amaretto), zmiksować.

Ostudzone placki przełożyć przygotowanym kremem. Wstawić na minimum 3 godziny do lodówki.