O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: gruszka
niedziela, 11 listopada 2012
Delikatny, kremowy sernik z kawałeczkami słodkich gruszek, przykryty warstwą kajmaku z wiórkami czekolady - to pyszny deser, nie tylko na niedzielę :) Przepis Anny-Marii znalazłam na blogu Moje pasje. W oryginale sernik był pieczony w kąpieli wodnej (jest wtedy delikatniejszy i bardziej kremowy), ja upiekłam go w tradycyjny sposób.
Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm) : spód :
karmelizowane gruszki :
masa serowa :
wierzch :
Gruszki obrać i wypestkować. Pokroić na ćwiartki, a następnie każdą z ćwiartek na 4 kawałki. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić gruszki. Posypać je 1 łyżką cukru i szczyptą imbiru. Kilka minut smażyć, a następnie odwrócić. Drugą stronę również posypać cukrem i imbirem. Gruszki smażyć do momentu, aż staną się szkliste i lekko rumiane (uważać, aby ich nie przypalić !). Gotowe gruszki przełożyć na pergamin i ostudzić. Masło roztopić. Ciasteczka zmielić na pył (najlepiej blenderem), dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić dno i boki masą ciasteczkową. Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki. Ser utrzeć mikserem razem z cukrem. Następnie dodać sok z cytryny, jajka, śmietanę, ziarenka i ekstrakt z wanilii. Zmiksować. Do masy serowej dodać gruszki i delikatnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok.50-55 minut. Upieczony sernik wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia posmarować wierzch sernika kajmakiem i posypać wiórkami czekolady.
sobota, 29 września 2012
Cząstki słodkich gruszek + delikatne czekoladowe ciasto = pyszny deser ! Przygotowania trwają dosłownie chwilę, potem pozostaje tylko (albo aż) oczekiwanie na upieczone ciasto :) Przepis znalazłam u Eli .
Składniki :
Masło utrzeć na gładką masę z 8 łyżkami cukru. Cały czas ubijając dodawać po kolei jajka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu dodać posiekaną czekoladę. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm [użyłam kwadratowej formy o boku 20 cm, posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą]. Na wierzchu ułożyć gruszki pokrojone w cząstki lub kostkę. Posypać wierzch 2 łyżkami cukru. Wstawić do piekarnika z włączonym termoobiegiem nagrzanego do 180°C i piec przez ok.45 minut.
sobota, 05 listopada 2011
Słodkie gruszki schowane pod lekką czekoladową kołderką - to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu ! Jego przygotowanie jest proste i trwa dosłownie chwilę - potem ciasto ląduje w piekarniku i pół godziny później możemy się delektować pachnącym czekoladą smakołykiem. To idealny deser na jesień :) Przepis pochodzi z książki "Nigella ekspresowo" .
Składniki :
Jeżeli macie zamiar użyć gruszek z puszki, ten krok możecie pominąć. Ja postanowiłam wykorzystać do ciasta świeże gruszki, więc musiałam je odpowiednio przygotować : gruszki obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić do wody zakwaszonej 3-4 łyżkami octu lub soku z cytryny, żeby nie ściemniały. Z 1 l wody i 500 g cukru ugotować syrop, wrzucić do niego gruszki i gotować je, aż zmiękną (ok.20 minut ). Ostudzić. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Kwadratową formę o boku 22 cm [ u mnie 23 cm ] posmarować masłem. Gruszki odsączyć i ułożyć na dnie formy. Cukier zmiksować z masłem, dodać jajka, kakao, mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą oraz ekstrakt waniliowy - miksować, aż powstanie dość rzadkie ciasto. Zalać nim gruszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Upieczone ciasto przestudzić przez 5-10 minut, a następnie pokroić na porcje.
środa, 26 października 2011
Delikatna gruszka i aromatyczny imbir - to bardzo udane połączenie. Bałam się trochę, że babeczki będą zbyt pikantne, ale okazało się, że imbiru jest akurat tyle, by tylko lekko zaostrzyć smak słodkiego ciasta i gruszek. Niektóre mufinki miały kształt grzybków, bo ciasto trochę się rozlało na boki - ale smakowały tak samo dobrze jak te równe ;) Po przepis na ten mufinkowy wypiek sięgnęłam do książki "Nigella ekspresowo" :)
Niechcący wcisnęłam przycisk "publikuj" zamiast "zapisz" , stąd mały falstart - mam nadzieję, że mi wybaczycie ;) Teraz przepis w komplecie ( mam nadzieję ) .
Składniki :
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, oba cukry i mielony imbir. W drugiej misce lub dzbanku z miarką wymieszać kwaśną śmietanę, olej, miód i jajka. Połączyć z sypkimi składnikami. Na koniec dodać do ciasta pokrojoną gruszkę, wymieszać. Do formy mufinkowej wyłożonej papilotkami nakładać porcje ciasta. Wierzch każdej porcji posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.20 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
piątek, 16 września 2011
Soczyste gruszki zapiekane w naleśnikowym cieście - to smaczny i prosty w przygotowaniu deser. Smakują dobrze i na ciepło i na zimno. Przepis podała kawazmlekiem na forum cincin .
Składniki :
do posypania :
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Do masy jajecznej stopniowo wmieszać mąkę, mleko i brandy. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć je w posmarowanej masłem formie o średnicy 26 cm . Zalać przygotowanym ciastem. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
piątek, 29 października 2010
Dzisiaj rozpoczęła się trzecia edycja akcji "Gotujemy po polsku" , organizowanej jak co roku przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl . Moja pierwsza propozycja do tej zabawy to borówki , które są świetnym dodatkiem do pieczonych i smażonych mięs. Przepis dawno temu wycięłam z gazety (niestety nie pamiętam, z jakiej) i wkleiłam do zeszytu z przepisami :)
Składniki :
Do dużego garnka wlać wodę i wsypać cukier. Zagotować, a gdy cukier się rozpuści, wsypać przebrane borówki. Smażyć, delikatnie mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Gdy borówki zaczną puszczać sok, dodać pokrojone w 2-3 cm kawałki gruszki, a po 5 minutach obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Borówki są dobre, gdy nie mają już wodnistej konsystencji, są lśniące i mają żywoczerwoną barwę. Wtedy należy je przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
|