| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: masa kajmakowa

piątek, 19 lipca 2013

Kolejny lodowy przepis. Tym razem na warsztat poszły lody kajmakowe. Przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze niż w lodach nutellowych - nic nie trzeba miksować, wystarczy rozpuścić kajmak w mleku, schłodzić, dodać śmietankę i wlać do maszyny. I już pół godziny później można delektować się kremowym przysmakiem.

przepis - Dorotus

 

lody kajmakowe

 

Składniki :

  • 200 g gotowej masy kajmakowej
  • 230 ml mleka
  • 370 ml śmietany kremówki

 

W rondelku umieścić mleko i masę kajmakową, lekko podgrzać na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia się składników (nie wolno masy zagotować). Ostudzić, wstawić do lodówki [moje spędziły 4 godziny w lodówce].

Schłodzoną mieszankę mleczno-kajmakową połączyć z zimną śmietanką i wlać do uruchomionej maszyny do lodów. Dalej postępować wg instrukcji maszyny.

Moje lody kręciły się w maszynie przez ok.30 minut, a potem przestały się mieścić w misie ;) Przełożyłam je do pudełka i włożyłam jeszcze na parę chwil do zamrażarki.

 

lody kajmakowe